Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Još su i drevni Azteci čokoladu nazivali hranom bogova, a dugo je vremena u Europi slovila kao lijek. Danas je jedna od najomiljenijih slastica na svijetu, a usto je dobra i za zdravlje. Evo što se dogodi u tijelu nakon što pojedete kockicu tamne čokolade.
Popravlja raspoloženje i osnažuje nas. Triptofan koji sadrži čokolada pomaže u proizvodnji serotonina.
Poboljšava prokrvljenost mozga i proširuje krvne žile, a to je sve što nam treba prije bilo kakve moždane aktivnosti.
Smanjuje krvni tlak.
Štiti zube. Kakao maslac oblaže zube zaštitnim filmom, koji sprječava rast bakterija.
Pomaže pobijediti kašalj.
Zahvaljujući antioksidansima i flavonoidima, štiti našu kožu od sunca.
Opskrljubje tijelo vitaminima PP, B1, B2 i E, kao i mikroelementima kalcija, magnezija, natrija, kalija, fosfora i željeza.
Pomaže u prevenciji dijabetesa. Flavonoidi povećavaju razinu dušikovog oksida u krvi, što smanjuje dijabetes.
Smanjuje razinu anksioznosti, jer kakao smanjuje razinu hormona stresa.
Smanjuje želju za slatkim, jer je savršena zamjena za nezdrave slatkiše.
Pomaže radu srca i smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti, a zahvaljujući flavonoidima i antioksidansima, čisti i krvne žile.
Povećava razinu inteligencije. Flavonoidi i magnezij pozitivno utječu na pamćenje, što je razlog zašto bi ljudi stariji od 70 godina trebali jesti tamnu čokoladu.
Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, što za rezultat ima usporavanje procesa starenja.
Usrećuje djecu. Bebe čije su mame tijekom trudnoće konzumirale gorku čokoladu manje strahuju i više se smiju.
Ipak, zapamtite da se ovo tiče čokolade koja sadrži 70 i više posto kakaa, te da biste trebali pojesti dva do tri komadića dnevno, jer pretjerano konzumiranje može prouzročiti pretilost. Osim toga, čokolada se ne preporuča ljudima koji imaju bubrežni kamenac.
IZVOR: hr.n1info.com