Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Osjećaj pečenja smješten iza donjeg dijela prsne kosti ili visoko u “žličici”, s povremenim širenjem u prsni koš sve do ždrijela, može biti izrazito neugodan.
Kad se govori o žgaravici, zapravo se najčešće radi o refluksu želučane kiseline (vraćanju sadržaja iz želuca u jednjak). Žgaravica je tada samo jedan simptom, ali i najčešći. Ostali simptomi uključuju grlobolju, suhi kašalj, otežano gutanje ili vraćanje hrane ili tekućine u jednjak.
Osim zbog refluksne bolesti (GERB-a), javit će se kod promjena na ušću jednjaka u želudac (hijatalna hernija, odnosno ulazak dijela želuca u prsni koš ili slabost mišića završnog dijela jednjaka), a nije rijetka ni kod čira želuca ili dvanaesnika te kod bolesnika s karcinomom jednjaka i želuca. Često se javlja i kod ljudi s prekomjernom težinom.
Vjerojatno već znate da začinjena hrana može uzrokovati žgaravicu, te da “okidač” također može biti masna hrana. No većina ljudi ne zna ništa više, možda zato što žgaravica nije prava bolest”, kaže Juan Carlos Bucobo, gastroeneterolog iz njujorške Sveučilišne bolnice Stony Brook.
Prema podacima američkog nacionalnog instituta za zdravlje, iskusit ćete je barem jednom u životu. Napadaj žgaravice u najboljem slučaju traje nekoliko minuta, a u najgorem se agonija “razvuče” i na nekoliko sati. Za one koji doživljavaju povremenu žgaravicu važno je znati što je izaziva.
Čak i sklekovi, trbušnjaci, neke joga-poze i trčanje mogu pogoršati žgaravicu, jer povećavaju pritisak na trbuh, odnosno želudac, stoga se savjetuje ne jesti neposredno prije treninga. Izazvati ili pogoršati žgaravicu mogu i jutarnja kava, pijenje alkohola, žvakanje žvakaćih guma, kasni noćni posjeti hladnjaku te blagdanski obroci.
Hrana bogata kofeinom, poput kave, čaja, pa čak i čokolada, veliki su “okidači”. Iako mnogi misle kako se hrane ispravno, najbolji način za otkrivanje uzroka žgaravice je vođenje dnevnika o pojedinim namirnicama. Kod jednog se pacijenta ispostavilo da je pio tri boce ledenog čaja na dan, naravno, s kofeinom, što je utjecalo na želudac”, kaže Bucobo.
Dok neki stručnjaci vjeruju kako alkohol i duhan utječu na pritisak donjeg sfinktera jednjaka, njihov utjecaj na vašu slinu također može “buknuti” u žgaravicu. Gravitacija, gutanje i slina važni su zaštitni mehanizmi za jednjak, ali samo kad ste u uspravnom položaju.
Tijekom spavanja gutanje se zaustavlja i izlučivanje sline smanjuje. Refluks koji se javlja vjerojatno će uzrokovati kiselina iz jednjaka i oštetiti jednjak. Isto tako, ako ste ljubitelj žvakaćih guma s okusom mentola, bilo bi dobro da ih ili prestanete žvakati ili prijeđete na neki drugi okus. Kao i kofein, paprena metvica opušta sfinkter koji “drži” kiselinu u želucu. Dakle, sve što jedete i pijete, a sadrži ulje metvice (čajevi, bomboni) može biti krivac. I ovdje je rješenje vođenje dnevnika.
Noćnih biste se obroka trebali kloniti ako ste skloni žgaravici. Zlatno je pravilo da se ne jede barem dva sata prije odlaska u krevet.
Čim legnete, gravitacija pogoršava stvar. Kad ležite u bilo kojem položaju, kiselini omogućavate da se vrati u jednjak. Ako jedete neposredno prije spavanja, ne možete zaustaviti proces probave. U tom se trenutku povisuje razina kiseline u želucu.
Izbjegavajte rizičnu hranu koja izaziva žgaravicu – crveno i bijelo vino, kisela hrana, čokolada, sok od naranče, jaki čajevi, rajčice, krastavci, luk. Pazite i na tjelesnu težinu te uzimajte više manjih obroka dnevno uz smanjeni unos masnoća.
Svi prepoznaju onaj osjećaj pečenja u prsima nakon što završi obilna večera. To je učinak “teške” hrane, pečenja i pire krumpira. Čim počnete jesti, tijelo počinje s probavom (koja zapravo počinje u ustima, razlaganjem hrane slinom), proizvodeći želučanu kiselinu. Što ste više hrane pojeli, to je potrebno više kiseline da se razgradi. Nakon večere radije prošetajte.
Glavni uzrok pojave žgaravice u trudnoći jest to što donji kružni mišić jednjaka, zadužen za sprječavanje vraćanja kiselina u jednjak, oslabi tijekom trudnoće, i to zbog visoke razine hormona progesterona, koji opušta mišće.
U posljednjih nekoliko godina u gastroenterologiji se osobita pozornost posvećuje gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB) i žgaravici kao simptomu, a sve u svrhu prevencije i ranog otkrivanja raka jednjaka.
Žgaravicu potiče i fizički pritisak na želudac, pa se pobrinite da ga dodatno ne opterećujete tijesnom odjećom i stegnutim remenom. Nemojte se nepotrebno sagibati, a ako baš morate, ne činite to s prednjim dijelom tijela (u pretklon), nego čučnite savijajući koljena. Nakon obroka barem pola sata nemojte leći.
Žgaravicu mogu uzrokovati i neki lijekovi, primjerice, antibiotici tetraciklini, citostatici i kemoterapeutici, narkotici, nitrati i nitroglicerin, kalij te nadomjesci željeza i vitamin C, a budite oprezni s nesteroidnim antireumaticima.
Probajte kiselinu ublažiti konzumiranjem fermentiranih mliječnih proizvoda, žitarica, banana, integralne tjestenine i krekera te proizvoda s vrlo niskim udjelom masnoća.
IZVOR: 24sata.hr