Žene koje više puta tijekom života skinu kilograme pa se ubrzo vrate na staru težinu, a nerijetko i dobiju još više na težini, imaju i do 66 posto veći rizik od smrti od srčanih bolesti, utvrdili su znanstvenici.
Pritom se ne tvrdi da je jo-jo efekt glavni krivac za to nego samo da postoji povezanost između jo-jo efekta i više stope smrtnosti od srčanih bolesti, među ženama koje su često na dijeti i kod kojih težina često varira, u odnosu na opću žensku populaciju.
Također, studija predstavljena nedavno na godišnjoj konferenciji američkih psihologa pokazala je da žene koje pribjegavaju brzim dijetama mogu patiti od anksioznosti i opsesije te od privremenog nedostatka vitamina i minerala. Postoje i istraživanja koja su pokazala da česte dijete nakon kojih se ubrzo vratimo na staro mogu biti uzrok porasta krvnog tlaka i kolesterola te da mogu loše djelovati na žuč.
Kod rigoroznih dijeta kod kojih jedemo manje nego što organizmu treba ili izbjegavamo određene namirnice, vrlo se lako izgubi motivacija. I kad odustane od tog režima prehrane, osoba gubi kontrolu, jer jedva čeka navaliti na namirnice koje voli, a kojih se odricala.
Zbog toga skidanju kilograma treba pristupiti ozbiljno, da mršavljenje bude rezultat promjene nezdravih navika i rutine: Treba početi organizirano planirati obroke, ne preskakati ih, kuhati kod kuće i slično.
Potrebna je i pojačana tjelesna aktivnost, a nije zgorega ni uvesti u svakodnevicu kratke vježbe dubokog disanja i opuštanja, da biste smanjili nervozu zbog koje često posežemo za hranom i kad nismo gladni.
Umjesto rigorozne dijete, u kojoj su promjene drastične i nagle, treba postupno, pomalo, mijenjati navike prema tome da uvodimo uravnotežene obroke kao novi model prehrane.
Primjerice, počnite s uvođenjem zdravog doručka, a na posao ponesite voće ili orašaste plodove za međuobrok te laganu salatu od povrća ili sendvič od tune za ručak.
Poanta je u tome da imate više manjih obroka tijekom dana kako se ne bi dogodio nagli pad šećera u krvi i da vas glad ne bi natjerala da opet posegnete za pecivom. Držite se toga tri-četiri tjedna, dok ne uđe u naviku, a u međuvremenu postupno uvodite zdrave namirnice za večernji obrok te zdravije deserte poput voćne salate i kompota zaslađene stevijom ili medom.
Naučite se i jesti sporije, posvetite se žvakanju, jer će mozak prije dobiti “poruku” da vam hrana više nije potrebna.
Top 5 savjeta za održavanje željene težine:
1. Čaša vode
Kad ste gladni, popijte čašu vode i pričekajte – simptomi gladi i žeđi su slični: niska energija, smanjene kognitivne funkcije i loše raspoloženje. Ukratko, lako ih je zamijeniti, pa često posegnemo za hranom i onda kad nam ona nije potrebna samo zato što smo žedni, pogotovo ako su nam pri ruci grickalice.
2. Jabuka
Jabuka na dan čuva nas od liječnika, više jabuka čuva vitkost – idealno bi bilo pojesti jabuku pola sata prije obroka, jer potiče osjećaj sitosti. Sličan efekt ima i tanjur juhe prije glavnog jela. Osim toga, jabuka je puna vlakana i vode, pa je idealna za grickanje.
3. Avokado i grašak
Birajte namirnice koje su zasitne – primjerice, mahunarke (kao što su grašak, grah, leća – istraživanja pokazuju da daju i do 30 posto veći osjećaj sitosti u odnosu na druge namirnice iste kalorijske vrijednosti), cjelovite žitarice (zob, ječam, smeđa riža) ili neke vrste voća (pojedete li pola avokada uz ručak, nakon tri sata imat ćete 25 posto manju želju za grickalicama u odnosu na one koji pojedu kolač, pokazalo je istraživanje).
4. Čili i đumbir
Koristite čili i đumbir – kapsaicin iz ljutih papričica ubrzava metabolizam, a neke studije upućuju na to da pomaže i u kontroli apetita. Slično djeluje i đumbir.
Dodavanjem 1/4 žličice čilija u prahu jelu povećava se osjećaj sitosti, pa će ukupan unos kalorija tijekom dana biti i do 25 posto manji, pokazuju istraživanja.
5. Kakao
Ne odričite se slatkog, samo pametno – studija objavljena u američkom časopisu za dijabetičare pokazala je da su ljudi koji su prije obroka pojeli dvije do tri kockice crne čokolade tijekom obroka pojeli i do 17 posto kalorija manje. Birajte čokolade koje sadrže više od 60 posto kakaa.