Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Kako biste vratili lakoću pamćenja i poboljšali funkcije mozga, birajte hranu bogatu fitonutrijentima, kaže slavni liječnik dr. Mehmet Oz.
Riječ je o tvarima sadržanima u biljkama koje pomažu popraviti veze i stanice te optimizirati rad mozga. Stoga dr. Oz preporučuje da početak dana obilježite brigom za svoj mozak i popijete tonik bogat fitonutrijentima od zelenog čaja, đumbira, kurkume, limuna i ružmarina. Tijekom dana jedite drugo povrće bogato tim hranjivim tvarima i nastojite pojesti pet boja povrća.
Što je povrće tamnije, ono sadrži više fitonutrijenata, ali važno je jesti i crveno, žuto, zeleno te ljubičasto. I zdrave masnoće su važne za dobrobit mozga, a možete ih unijeti u tri oblika – dnevnom dozom maslinova, kokosova ili ribljeg ulja. Za kuhanje odaberite maslinovo ulje koje je odličan izvor polifenola i zdravih masnoća, a za slatko odaberite kokosovo koje sadrži posebnu masnoću – MCT ili srednje lančane trigliceride koji mogu poboljšati funkciju mozga.
A uzimanje kvalitetnog dodatka ribljeg ulja (do 1000 mg dva puta na dan) na dnevnoj bazi pružit će vam bitne omega-3 masnoće, koje možda ne dobivate iz hrane. I ugljikohidrati su hrana za mozak i mora ih biti u prehrani, ali odaberite one koji se sporije probavljaju.
“Otporan škrob probavlja se u debelom crijevu, a to potiče dobre crijevne bakterije te zauzvrat poboljšava raspoloženje i dugoročno zdravlje mozga. Takav je škrob u kuhanom krumpiru, zobi, artičokama, banani i trpucu”, savjetuje slavni liječnik.
Briga o mozgu ide kroz želudac, a zdrava crijeva i probava pomažu i optimalnim moždanim funkcijama. Zato i probiotici koji pomažu rastu dobrih bakterija u crijevima mogu popraviti raspoloženje i koncentraciju. Stoga dr. Oz i njegovi suradnici preporučuju da se počastite nizom namirnica koje sadrže probiotike: grčkim jogurtom, ukiseljenim krastavcima i miso juhom.
Osim spomenutoga, postoje još tri namirnice koje se smatraju toliko zdravima da mogu popraviti oštećenja koja nastanu zbog Alzheimerove bolesti, a ako to mogu bolesnome mozgu, napominje dr. Oz, onda znate koliko tek dobra čine zdravom.
Istraživanja potvrđuju da se nakon svakodnevnog unosa dvije jušne žlice kokosova ulja stanje ljudi koji boluju od demencije poboljšalo. Ključan su sastojak tzv. trigliceridi srednje dugog lanca (engl. MCT).
Jetra pretvara te trigliceride u ketone, a oni obnavljaju neurone, unapređuju funkciju živaca u mozgu, jačaju njegove funkcije i djeluju kao pravo pogonsko gorivo za mozak. Dodajte ga u smoothiese, zobenu kašu i omiljene tople napitke (1 čajnu žlicu), koristite ga pri pečenju i pirjanju (ne mijenja svojstva na visokim temperaturama) i uvijek upotrebljavajte organsko, ekstradjevičansko kokosovo ulje.
Avokado, druga supernamirnica za mozak, sadrži veliki udio dobrih masnoća, oko 20 esencijalnih vitamina, obiluje vlaknima, kalijem, visokim udjelom vitamina E i B, folnom kiselinom te omega-3 kiselinama koje poboljšavaju dotok krvi u prednji dio mozga koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, odlučivanje i planiranje. Preporuka je pojesti jedan avokado na dan. Treća čudesna namirnica za pamćenje je meso junadi koja su pasla na otvorenom, jer takvo meso ima veće udjele omega-3 masnih kiselina od industrijskih.
Koristite ulja koja sadrže alfa-linolenske kiseline (ALA), oblik omega-3 masnih kiselina. Sljedeći put kad kuhate dodajte maslinovo ulje, canola, riblje ili laneno ulje. I ne zaboravite na zeleno lisnato povrće, poput kelja, špinata, blitve i prokulica, koje se mora što češće naći na vašem tanjuru jer je prepuno omega-3 kiselina, napominje slavni liječnik.
Pamćenje, suha koža, kardiovaskularne bolesti, upale… Sve se to događa kad nam nedostaje omege-3. Kad se počne s dijetom, najčešće nedostaje omege-3. Potrebno je unositi od 500 do 1000 miligrama omega-3 svaki dan. Može se uzimati kao dodatak prehrani, ali puno je veći učinak ako ju uzimate s hranom, kaže liječnik.
Riba poput lososa, tune i srdele bogata je omega-3 masnim kiselinama pa ih se smatra superhranom. Trebali biste ih jesti barem dva do tri puta na tjedan tako da primate maksimalnu dozu potrebnog nutrijenta.
Zeleni čaj, 1 žličica đumbira, 1 žličica kurkume, sok jednog limuna, zgnječena grančica začinske biljke (ružmarin, menta…).
Skuhajte četiri šalice zelenog čaja. Umiješajte u njega đumbir u prahu i kurkumu, sok svježe iscijeđenog limuna i začinsku biljku. Odložite u hladnjak i svako jutro popijte šalicu umjesto kave.
IZVOR: 24sata.hr