SUPERMODEL KARLIE KLOSS ISPRIČALA SE nakon optužbi za ”Yellowface” fotografije u novom izdanju “Voguea”

by | 23 veljače, 2017

Supermodel Karlie Kloss na svom je Twitter profilu objavila ispriku vezanu uz posljednje fotografiranje za časopis ”Vogue”, a isprika se odnosila na optužbe za kulturno prisvajanje na društvenim mrežama.

U novom izdanju za ožujak, ”Vogue” časopis objavio je fotografije Karlie Kloss na kojima nosi sjajnu crnu periku i make-up inspiriran gejšama. Fotografije su nastale u Nacionalnom parku Ise-Shima, gdje je Kloss pozirala sa sumo borcem, nosila selekciju kimonoa te se uputila u japansku kuću čaja. Nakon mnogobrojnih optužbi na društvenim mrežama, za takozvani yellowface, ”Vogue” je uklonio objavu sa svojih službenih stranica. Termin yellowface nastao je u SAD-u u 20. stoljeću, a počeo se koristiti u filmskoj industriji za neazijske glumce koji su igrali azijske uloge. Da bi ih što vjerodostojnije prikazali, morali su koristiti tešku šminku i razne dodatke.

Karlie Kloss ispričala se putem društvenih mreža govoreći: ”Tema fotografiranja pripada određenoj kulturi koja nije moja i zato mi je jako žao što sam sudjelovala u takvom projektu. Moj glavi cilj je, kao i uvijek, inspirirati žene. Pobrinut ću se da moji budući projekti budu odraz te misije.”

Emma Matković