Upoznajte “beauty omege”: pomlađuju kožu, kosu i nokte na prirodan način
Omega-7 masne kiseline nazivaju "omegama ljepote" jer na staničnoj razini pomažu u sagorijevanju masti te podržavaju zdravu i lijepu kožu, kosu i n...
Pod voditeljskom palicom Doris Pinčić Rogoznica, danas je u zagrebačkoj Kuhaoni održano gastro druženje na kojem su svi okupljeni uživali u finim kombinacijama Franckove Jubilarne kave i desertnih delicija, koje je posebno za tu prigodu pripremila majstorica slastica i vlasnica slastičarne Amélie, Žakline Troskot. Neodoljiv miris popularne Ciglice sljubljen s vrhunskim slasticama oduševio je sve prisutne te podsjetio na tajnu Franckove Jubilarne kave koja leži u mješavini najboljih vrsta sirovih kava i bogatom čokoladnom okusu.
„Jubilarna kava ima zaokružen, čokoladni okus i poseban miris koji već godinama dobro znaju svi ljubitelji vrhunske mljevene kave. Vakumirano pakiranje specifičnog oblika cigle, koje je Franck predstavio još 1982. godine, omogućava da kava zadrži svježinu i svo bogatstvo aroma. Zbog takvog je pakiranja naša Jubilarna kava dobila naziv „Ciglica“ koji je i danas popularan“, istaknuo je Dražen Posavčević, marketing menadžer za kategoriju kave u Francku.
Kakvi kolači najbolje idu uz kavu te koja je tajna ukusnog kolača na bazi kave, okupljenima je otkrila Žakline Troskot „Franck Jubilarnu kavu pamtim još od malena. Osim što je sastavni dio mog jutarnjeg rituala, volim ju koristiti i u pripremi slastica. Njezin bogati okus zaista vrhunski upotpunjuje uživanje u slasticama.“
Kolače koje je pripremila Žakline Troskot, sudionici gastro druženja kušali su uz svježe pripremljenu Jubilarnu kavu iz džezve, a za zainteresirane slatkoljupce donosimo i Žaklinine slatke recepte.
KOLAČ OD MRKVE
Sastojci:
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjak miksajte s 1 žlicom vode. Dodajte med, brašno, lješnjake, mrkvu, cimet i prašak za pecivo. Umutite bjelanjke u snijeg i lagano umutite u smjesu sa žumanjcima. Pripremite kalup promjera 28 cm i pecite na 200°C nekih 30-35 minuta.
Ukoliko ste alergični na gluten, brašno možete zamijeniti sa 100 gr. naribane mrkve i 100 gr. lješnjaka, možete eventualno po potrebi dodati i 1 jaje više.
TORTICE PISTACHO-MALINA
Sastojci za prhko tijesto:
Sastojci za kremu od pistacija:
Kad se sve dobro sjedini dodati
Sastojci za kremu od vanilije
Priprema:
Od navedenih sastojka napravite prhko tijesto, ostavite minimalno 30 minuta u hladnjaku, pa razvaljajte u male kalupe za tortice. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 ° C cca. 10-15 minuta.
U međuvremenu napravite kremu od pistacije i napunite ravnomjerno pečene tortice te opet vratite u peć na 180 ° C cca. 10 minuta. Ostavite tortice da se ohlade.
Za kremu od vanilije zakuhajte mlijeko. U širem loncu ugrijte 300 ml mlijeka i šećer. U međuvremenu u posudi izmiksajte žumanjke, brašno, ostatak mlijeka i vaniliju. Zagrijano mlijeko ulijte u smjesu od žumanjaka. Vratite kremu u loncu na vatru i uz stalno miješanje s pjenjačom, kako vam krema ne bi zagorila, skuhajte kremu dok ne dobijete željenu gustoću. Kremu ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje, stavite na hlađenje, ali prije toga posudu prekrijte folijom kako se na površini ne bi stvorila korica. U ohlađenu kremu dodajte slatko tučeno vrhnje. Kremu od vanilije našpricajte s dresir vrećicom na ohlađene tortice i dekorirajte sa svježim malinama.
ČOKO-KARAMEL TORTA
Sastojci za biskvit:
Sastojci za hrskavi dio:
Sastojci za mousse od tamne čokolade:
Sastojci za mousse od karamele:
Priprema:
Bjelanjke i šećer umutite u čvrstu meringu. U drugoj zdjeli miksajte maslac sa šećerom u prahu, pa dodajte žumanjke i mlijeko. Lagano dodajte snijeg od bjelanjka i bademovo brašno. Pećite u zagrijanoj pećnici na 180 nekih 15-20 min.
Za hrskavi dio, rastopite mliječnu čokoladu na pari. Dodajte smrvljene vafle. Ulijte ovu smjesu na biskvit i ravnomjerno rasporedite na ohlađeni biskvit. Staviti na hlađenje 30 minuta.
Za Mousse od čokolade, zagrijte mlijeko i prelijte preko žumanjaka, pa sve skupa preko sjeckane čokolade. Dodajte vaniliju. Ostavite na stranu da se malo ohladi. U međuvremenu istucite vrhnje u snijeg (ne prečvrsti) i umiješajte lagano u čokoladu. Mousse ravnomjerno rasporedite preko biskvita s hrskavim dijelom. Stavite na hlađenje minimalno 4 sata.
Za Mousse od karamele, prvo natopite želatinu u hladnoj vodi, pa onda napravite karamel od šećera koji otopite do zlatno smeđe boje u koji ulijete toplo slatko vrhnje i kuhate dok se smjesa ne sjedini. Maknite karamel s vatre i dodajte želatinu. Istucite vrhnje u šlag (ne prečvrsti) i pažljivo umutite u ohlađeni karamel. Mousse od karamela možete ravnomjerno rasporediti preko čokoladnog sloja ili možete s dresir vrećicom dekorativno našpricati.