Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Sljedeće recepte možete sami napraviti kod kuće, te dodati i neke druge sastojke po volji okusu koji vam odgovara i slično.
Napitak od krastavca
Sastojci: 1 krastavac, hrpa peršina, 1 limun, 1 žlica naribanog đumbira, 1 žlica soka od Aloe vere, 1/2 čaše vode
Priprema: Pomiješajte sve sastojke tako da dobijete tekući sok koji ćete popiti prije spavanja. Nastavite ga piti mjesec dana, a potom uzmite pauzu od tjedan dana. Nakon toga, ako želite, možete ponoviti ciklus.
Napitak od svježeg krastavca i limete
Sastojci: 1 limeta, 2 krastavca, 1 velika naranča, med, metvica i 1 litra mineralne gazirane vode
Priprema: Stavite jedan krastavac u blender, a drugi izrežite u obliku krugova. Iscijedite sok od naranče i limete. Stavite krastavce, sok i med u veliki vrč i sve zajedno pomiješajte. Ukrasite metvicom.
Napitak od kruške i kadulje
Sastojci: 10 svježih listova kadulje, 1 limeta, 250 ml soka od kruške, 250 ml mineralne gazirane vode, 1 kruška i led
Priprema: Izrežite limetu, a potom krušku na kockice i stavite ih u vrč. Dodajte izgnječenu kadulju. Smrskajte led koristeći bat, a potom dodajte led, sok od kruške i mineralnu gaziranu vodu.
Napitak od grejpa i cimeta
Sastojci: 500 ml soka od grejpa, 500 ml mineralne gazirane vode, 1 čaša negazirane mineralne vode, 2 štapića od cimeta, listiće metvice, led, malo šećera i 1 sjeme kopra
Priprema: Kombinirajte šećer, vodu i cimet u posudu i napravite sirup. Kuhajte ga pet do deset minuta, dok se šećer ne otopi. Pustite da se ohladi. Izmiješajte zajedno sok, sirup i mineralnu vodu u vrč. Dodajte led i ukrasite ga metvicom i koprom.
Energetski napitak od limuna
Sastojci: 5 limuna, 1 litra mineralne gazirane vode, metvica i led
Priprema: Iscijedite sok od četiri limuna. Posljednji limun razrežite u krugove. Pomiješajte sok od limuna i mineralnu gaziranu vodu. Poslužite ga s ledom i metvicom.
Začinjeno indijsko piće
Sastojci: 4 limete, đumbir, metvica, 1 litra mineralne gazirane vode, 1/2 čaša negazirane mineralne vode, led i šećer
Priprema: Iscijedite sok od limete. Kombinirajte šećer i 1/2 čaše negazirane vode u posudi i pirjajte ga dok se šećer ne otopi. Izribajte đumbir i dodajte ga u sirup. Kada počne kuhati, isključite štednjak. Ohladite sirup. Dodajte sok od limete, mineralnu gaziranu vodu i led. Ukrasite piće metvicom i kriškama limete.
Napitak od jabukovače
Sastojci: 1 litra soka od jabuke, metvica, 100 ml soka od limuna, led
Priprema: Izrežite limun u krugove. Kombinirajte sok od jabuke i limuna u vrč. Dodajte kriške limuna, mente i leda. Možete poslužiti piće s kriškama jabuke.
Napitak od povrća
Sastojci: 1 litra mineralne gazieane vode, šećer po želji, 3 krastavca, 1 velika paprika, 1 limeta, 3 limuna, metvica i led
Priprema: Narežite paprike i dva krastavca te ih posujte šećerom sat vremena prije kuhanja. Narežite posljednji krastavac i jedan limun. Ogulite i iscijedite limetu. Zatim napravite sok od dva limuna.
Stavite metvicu u vrč. Dodajte limetu i kriške limuna, krastavce i paprike dok su još vlažne. Ulijte sok od limete i limuna te mineralnu gaziranu vodu. Dodajte izdrobljeni led. Ukrasite čaše za piće s kriškama limuna i krastavca.
Napitak od ananasa
Sastojci: 1 litra mineralne gazirane vode, 1 limun, 1 konzerva ananasa u vlastitom soku, menta
Priprema: Pustite da voda proključa u tavi. Ogulite koricu limuna i iscijedite sok. Dodajte šećer u vodu i pirjajte ga dok se ne otopi u potpunosti. Zatim dodajte sok od limuna i sklonite posudu sa štednjaka. Ulijte sirup u vrč kroz sito. Dodajte sokove od limuna i ananasa.
Izrežite ananas i dodajte u piće. Ostavite hladiti na sobnoj temperaturi, a potom stavite u hladnjak. Ukrasite kriškama svježeg ananasa prije posluživanja.
Napitak od jagoda i svježeg bilja
Sastojci: 1/2 limuna, 1/2 limete, metvica, jagode, 1 litra mineralne gazirane vode, 100 ml vode, led
Priprema: Napravite sok od limete i limuna i ulijte ga u staklenku u koju ćete također ubaciti njihovu koru. Prepolovite jagode i potom u staklenku dodajte jagode i bilje. Ulijte u vruću vodu i ostavite neka voće i bilje odstoji kako biste dobili miris i aromu. Potom izvadite koru iz staklenke i pustite neka se hladi.
Emma Matković