“Sasvim iskreno” je novi podcast dviju terapeutkinja o stvarima koje nas sve ponekad muče
Novi podcast Sasvim iskreno, koji su pokrenule dvije uspješne terapeutkinje s dugogodišnjim iskustvom – Dubravka Fazlić i Teodora Delić, mjesto je ...
Botaničari su razriješili tajne biljke zaslužne za proizvodnju čaja, a rezultati istraživanja znanstvenog tima u Kini koji je dekodirao genetske informacije biljke čaja Camellia sinensis, čije se lišće upotrebljava za sve vrste čaja, uključujući crni, zeleni, bijeli, oolong i chai, objavljeni su u časopisu “Molecular Plant”.
Sve donedavno, malo je bilo poznato o genetici te biljke, usprkos njezinom golemom ekonomskom u kulturološkom značaju, a ovim istraživanjem dobiven je uvid u kemikalije koje čaju daju okus i aromu.
“Puno je različitih okusa, ali tajna je u tome što određuje genetsku bazu okusa čaja”, rekao je biljni genetičar Lizhi Gao iz Kunming instituta za botaniku.
“Izradom genetskih karata i novim tehnologijama sekvenciranja, radimo na doradi genoma drveta čaja koji će istražiti neke od okusa i aroma”, tvrdi botaničar.
Rod Camellia broji više od 100 vrsta, uključujući i ukrasne vrtne biljke, ali se samo Camellia sinensis uzgaja komercijalno za proizvodnju čaja. Botaničari su otkrili da listovi drveta čaja sadrže visoke razine kemikalija koje čaju daju osobit okus, uključujući flavonide i kofein. Ostale vrste roda Camellia sadrže te kemikalije u znatno manjoj mjeri.
Dr. Monique Simmonds, zamjenica direktora Kraljevskih botaničkih vrtova (Kew Gardens) nedaleko od Londona, izjavila je da je istraživanje važan doprinos razumijevanju genetskih building blocks drveta čaja.
“Najnovija saznanja mogu imati značajan utjecaj na sve one koji su uključeni u uzgoj čaja, ali i uzgoj mnogih biljaka koje se koriste u medicinske i kozmetičke svrhe”, rekla je Simmonds.
Dekodiranje genoma biljke čaja trajalo je više od pet godina. S DNK-om duljine 3,02 milijarde parova baza, genom drveta čaja je četiri puta veći od genoma biljke kave.
IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR