Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Doručak je, tvrde stručnjaci, najvažniji obrok u danu, a pokazalo se i da je ključan za dostizanje optimalne tjelesne težine i njeno uspješno održavanje, tvrde stručnjaci iz Finske koji su četiri mjeseca promatrali ljude sa zdravom tjelesnom težinom.
Naime, znanstvenici su utvrdili da ljudi koji pokušavaju izgubiti kilograme ili održati zdravu težinu jedu hranu s ograničenom količinom namirnica. Ovakvu prehranu teško je održati na duge staze i to je razlog zbog kojeg se s vremenom opet udebljaju.
S druge strane, ljudi koji održavaju zdravu težinu bez odricanja, neiscrpan su izvor informacija za stručnjake. Istraživači na čelu s dr. Annom-Leenom Vuorinen otkrili su da zdravi ljudi za doručak obično jedu tri vrste namirnica.
Voće je bio najpopularniji izbor za 51 posto ispitanika, mliječne proizvode jelo je 41 posto, dok je konzumacija žitnih pahuljica ili mueslija s hladnim mlijekom odabralo 33 posto osoba.
Iako se kruh i pekarski proizvodi smatraju izvorom nepotrebnih kalorija, čak 32 posto ispitanika započinje svoj dan ovom vrstom hrane.
Najzanimljivije od svega, samo je 26 posto ispitanika priznalo da uz doručak piju kavu, dok ostatak (74 posto) odlazi na posao i obavlja svoje obaveze bez kofeinske pomoći.
Savjet stručnjaka je jednostavan – umjesto ograničavanja prehrane i izbjegavanja omiljene hrane, prevelika težina ili debljanje može se spriječiti ako naučite slušati potrebe svojeg organizma i date prednost kvaliteti obroka pred njegovom kvantitetom.
IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR