Ritual ispijanja poslijepodnevnog čaja poznata je britanska tradicija, ispunjena brojnim i zbunjujućim pravilima. Za nas koji nismo odrastali uz taj običaj, vlasnik kraljičinog omiljenog hotela i stručnjak za čajeve dao je nekoliko naputaka.
Prvo i osnovno je dobro poznavanje terminologije. Poslijepodnevni čaj (Afternoon tea) društveni je čin namijenjen popunjavanju vremena između ručka i večere. Visoki čaj (High tea) koji je izvorno bio dio večere priprema se u večernjim satima. Kremasti čaj(Cream tea) je verzija poslijepodnevnog čaja upotpunjena kolačima, vrhnjem i džemom. ŠTO ČINITI:
– Koristite zgusnuto vrhnje. – Neka se čaj namače u vodi koliko dugo želite. Ako vam se ne svidi, zatražite novo serviranje. – Čaj treba redovito nadopunjavati. – Slobodno zatražite druge vrste mlijeka. Sojino, obrano ili mlijeko od badema je često dostupno. – Čaj miješajte polagano, ako se pojave pukotine na porculanu, možda ste bili prežustri. – Male sendviče jedite prstima kako i samo ime sugerira (finger sandwich). Kolače jedite priborom za jelo, a pecivo s namazom i džemom jedite rukama. – Uživajte u ispijanju čaja lagano i opušteno.
ŠTO NE ČINITI: – Nemojte u šalicu staviti mlijeko prije čaja. Mlijeko stavite kasnije kako biste regulirali jačinu čaja. – Nemojte posluživati mlijeko uz bijeli i zeleni čaj. Crni čaj je prikladniji za posluživanje s mlijekom. – Nemojte zaboraviti izvaditi cjediljku. – Nemojte ni ispravljati mali prst dok držite šalicu. – Nemojte umakati kekse u čaj. – Nemojte planirati obilan obrok nakon ispijanja čaja, požalit ćete. – Odjenite se prikladno, izbjegavajte sportsku odjeću ili tenisice. Iako je ritual ispijanja poslijepodnevnog čaja postao puno opušteniji s vremenom, uvijek treba izgledati pristojno.