“Sasvim iskreno” je novi podcast dviju terapeutkinja o stvarima koje nas sve ponekad muče
Novi podcast Sasvim iskreno, koji su pokrenule dvije uspješne terapeutkinje s dugogodišnjim iskustvom – Dubravka Fazlić i Teodora Delić, mjesto je ...
Često stvari radimo iz navike bez da promislimo kako bismo si taj posao mogli olakšati, a sve što bi nam trebalo da to ostvarimo jest malo kreativnosti i pogled na stvari iz drugog kuta. Pripremili smo 19 univerzalnih trikova koji će vam olakšati rad u kuhinji.
Spasite presoljenu juhu
Više je načina da to postignete. Jedan od njih je taj da umočite žlicu s kockom šećera u posudu za kuhanje. Kada se šećer počne topiti, ponovite proces novom kockom.
Omekšajte govedinu
Marinirajte govedinu u majonezi kako biste ju učinili mekanijom.
Kukuruz
Ako imate viška kuhanog kukuruza, možete ga ostaviti za salatu. Sve što trebate napraviti jest odrezati preostali kukuruz oštrim nožem.
Sačuvajte bogati okus jela
Zagrijte tanjure prije posluživanja toplih jela, a ohladite prije posluživanja hladnih.
Odvojite bjelanjak bez muke
Umjesto skupih kuhinjskih naprava, koristite vrh obične plastične boce.
Mlijeko i pire krumpir
Bolje je ne dodavati hladno mlijeko u pire krumpir jer će ga to učiniti sivim. Dobit ćete bolji pire od krumpira ako dodate kipuće mlijeko.
Napravite ukusne kocke leda
Možete napraviti ukusne začinske kocke ako usitnjeno zelenje pomiješate s maslinovim uljem i stavite u kalup za led. Osim toga, možete napraviti kocke leda za slatka pića uz pomoć limuna i naranče, lišća od metvice i raznog bobičastog voća.
Zamrznite vino
Zamrznuti možete i vino te ga iskoristiti za razne kulinarske eksperimente.
Iskoristite stari kruh
Osim za sendviče, kruh možete iskoristiti na razne načine. Jedan od njih je i taj da napravite kruh sa sirom, ukusno i brzo jelo za cijelu obitelj.
Očuvajte povrće svježim
Kako biste duže mogli uživati u povrću (celeru i brokuli, naprimjer) omotajte ih plastičnim omotom.
Osvježite pečenu hranu
Umjesto podgrijavanja hladne pizze u mikrovalnoj pećnici, zagrijte ju u tavi.
Očuvajte avokado zelenim
Kako avokado ne bi postao smeđ, prelijte ga jabučnim octom i pohranite s rezanim lukom.
Učinite nož praktičnijim
Kako biste osigurali ručku noža od klizanja, omotajte ju s nekoliko gumica za domaćinstvo.
Zamjena za majonezu
Ako vam ponestane majoneze a imate kiselog vrhnja, možete napraviti zamjenski umak. Pomiješajte vrhnje s bjelanjkom tvrdo kuhanog jaja i žlicom senfa.
Oživite usahli luk
Sjeckani luk ostat će svjež ako ga lagano posolite, a možete ga i namastiti ili nauljiti, i pohraniti u spremnik.
Uklonite neugodne mirise s posuđa
Operite posuđe octom i vodom kako biste uklonili sve mirise s posuđa.
Trik za tursku kavu
Da bi se kava brže slegnula, dodajte u nju čajnu žličicu hladne vode i pričekajte pola minute.
Očuvajte svježinu kruha
Kruh će dulje ostati svjež ako u kutiju za kruh stavite komad jabuke.
Hrskavi krumpirići
Prženi krumpir bit će hrskaviji i ukusniji ako ga prvo dobro posušite papirnatim ubrusom ili ga nakratko stavite u mikrovalnu pećnicu.
Mateja Jakovljević
Foto: Unsplash