Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
https://www.instagram.com/p/BWvV6E-AtUC/
Tko može zamisliti vruće ljeto bez hladne lubenice? E pa ima i takvih, a oni su pametniji od većine i obavezno jedu onu sobne temperature. Kada čujete zašto, i vi ćete promijeniti mišljenje.
Prema istraživanju koje je provelo Američko ministarstvo poljoprivrede, lubenica obiluje vitaminima i mineralima, ali se pod utjecajem hladne temperature velika količina i vitamina i minerala doslovno uništava, pa lubenica više nema ono blagotvorno svojstvo zbog kojeg je toliko dobra i omiljena.
Osim toga, otkrili su i da lubenica nastavlja “proizvoditi” još vitamina, minerala i drugih nutritivno važnih tvari još neko vrijeme nakon što je ubrana. Stoga je nemojte nakon kupnje brže-bolje spremiti na hladno jer ćete tako zaustaviti taj proces i samim time dobiti manje hranjivu lubenicu.
Da bi to dokazali, stručnjaci su ostavili lubenice 14 dana na različitim temperaturama – od 21, 12 i 5 stupnjeva te su nakon dva tjedna mjerili rezultate. Ispostavilo se da je najbolja bila upravo najtoplija lubenica, koja je i nakon dva tjedna uspjela sačuvati čak 40 posto više dobrog likopena te je imala 50, odnosno 139 posto više beta-karotena u odnosu na lubenice koje su čuvali na 12 odnosno 5 stupnjeva.
I to nije sve. Ljudi obično cijelu lubenicu čuvaju vani, a tek kad je načnu, stave je na hladno “da se rashladi i ne pokvari”, a zapravo je baš razrezana najpodložnija gubitku vrijednih nutritivnih svojstava.
https://www.instagram.com/p/BWxdRgrFvDR/
IZVOR: INDEX.HR
Foto: Unsplash, Instagram