“Sasvim iskreno” je novi podcast dviju terapeutkinja o stvarima koje nas sve ponekad muče
Novi podcast Sasvim iskreno, koji su pokrenule dvije uspješne terapeutkinje s dugogodišnjim iskustvom – Dubravka Fazlić i Teodora Delić, mjesto je ...
Kakva bi to rođendanska zabava bila bez puhanja svjećica na torti?
Taj mali ritual točka je na i te godišnje proslave koja nam daje osjećaj da je rođendan napokon proslavljen kako treba.
Još važnije, puhanje u smjeru torte pruža nam mogućnost “kontroliranja sudbine” jer će se rođendanska želja ostvariti ako ugasimo sve svjećice, zar ne?
Neki vjeruju da su običaj paljenja svjećica započeli stari Grci koji su željeli da torta sjaji poput Mjeseca, simbola koji se veže uz božicu lova, Artemis, dok drugi kažu da su rođendansku tradiciju započeli Nijemci u 18. stoljeću.
Kako god bilo, ovaj običaj svakako je simpatičan, no jeste li ikada razmislili o stanju torte koju će nakon puhanja svjećica ljudi staviti u usta?
Nedavno istraživanje koje je napravio “Journal of Food Research” pokazalo je da čin puhanja svjećica nije nimalo bezazlen jer može nevjerojatno podići razinu bakterija na torti, točnije za čak 1.400 %. Da, 1.400 %!
Istraživači su s ispitanicima napravili atmosferu sličnu rođendanskoj zabavi te ih prvo ponudili pizzom, a zatim ih zamolili da pušu u svjećice na nekima od posluženih torti.
Naravno, na tortama na kojima se puhalo u svjećice pronađen je golemi broj bakterija, i to različitih vrsta.
S obzirom na to da su bakterije sastavni dio našeg života, kriška torte ne može nam donijeti probleme, osim ako ste jako gadljivi pa vas ideja o tuđim bacilima može odbiti od deserta.
“Ovo uopće nije velik problem”, izjavio je za Atlantic Paul Dawson, profesor koji proučava sigurnost hrane.
“Čak i da napravite ovo (pojedete tortu u koju se puhalo) 100.000 puta, vjerojatnost da ćete se razboljeti je minimalna”, zaključio je.
Ipak, ako ste jako osjetljivi, možda ćete nakon ovog saznanja osmisliti novi rođendanski ritual.
IZVOR: 100POSTO.HR