Kad je riječ o pozitivnom stavu zemalja o menstrualnom zdravlju, Hrvatska je na 70. mjestu
Povodom početka Olimpijskih igara Intimina je provela istraživanje o reproduktivnom zdravlju na 206 zemalja koje se ovog ljeta natječu u Parizu - g...
Ugljikohidrati su u zadnje vrijeme uvijek na vrhu liste hrane za odstrel ako želite imati vitku liniju, no njih se i najteže odreći – rijetko tko može bez problema odoljeti zanosnom mirisu svježeg kruha ili kolača.
Znate li zašto? Japanski znanstvenici tvrde da znaju – aktivacija neurona izazvana društvenim stresom povećava apetit, a posebno želju za ugljikohidratima kod testiranih miševa.
Glodavci izloženi društvenom stresu su jeli hranu bogatiju ugljikohidratima tri puta više i brže od miševa u normalnim uvjetima. Također, zbog unosa ugljikohidrata prepolovili su unos masti.
Rezutati istraživanja su pokazali da mozak igra važnu ulogu u odabiru ugljikohidrata i masti. Ova studija može pružiti odgovor zašto teško odolijevamo slatkišima i brzoj hrani. Ljudi generalno biraju ono što će jesti na osnovi ukusa, kao i na osnovi stanja organizma, ali točan mehanizam po kojoj osnovi vršimo selekciju još je tajna.
“Mnogi ljudi koji pod stresom jedu puno slatkiša kasnije okrivljuju sebe zato što su nesposobni razumijeti vlastite impulse”, rekao je Yasuhiko Minokoshi, autor studije. “Ali, ako znaju da je to zbog neurona, možda neće biti tako strogi prema sebi.”
Autor upozorava da je rezultate istraživanja teško odmah primjeniti na popularne dijete.
IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR