MOŽDA GA VOLITE, ali šećer ima jako loš utjecaj na mozak

by | 26 veljače, 2018
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Kad smo umorni na poslu, a trebamo se koncentrirati i napraviti neki posao do kraja, većini ljudi su na pameti samo dvije stvari – nova šalica kave i nešto slatko… ili, još gore, slatka kava.

No, na taj način zapravo radimo svom mozgu medvjeđu uslugu jer je dokazano da šećer zašećereni proizvodi negativno utječu na kognitivne funkcije mozga.

Štoviše, dugoročna konzumacija nekih vrsta šećera može rezultirati neurološkim problemima i pogoršati sposobnost pamćenja, kao i učenja, zbog čega znanstvenici preporučuju što manje šećera, kukuruznih sirupa i ostalih proizvoda s visokim udjelom glukoze u prehrani. 

Prethodne su studije izučavale pozitivan utjecaj konzumiranja glukoze na rad mozga, poput kratkoročnog poboljšanja pamćenja, no ostale vrste šećera – fruktoza sukroza mogu imati štetan učinak.

Znanstvenici s novozelandskog Sveučilišta Otago u manjoj su studiji istražili u kojoj mjeri običan, stolni šećer koji se koristi u kućanstvu utječe na kognitivne sposobnosti. 

Proučavali su utjecaj još triju vrsta šećera i usporedili njihov učinak na kognitivne sposobnosti s efektom placebo zaslađivača, poput sukraloze. Sudionici studije odgovarali su na tri grupe pitanja, među kojima su bili i aritmetički zadaci. 

Istraživanje je pokazalo da su sudionici koji su prije testova konzumirali hranu bogatu glukozom (grožđani šećer) i saharozom postigli lošije rezultate u usporedbi s onima koji su konzumirali hranu s fruktozom (voćni šećer) ili sukralozom.

Jedna od autorica studije, Mei Peng, predavačica na Odjelu za znanost prehrane na Sveučilištu Otago, rekla je da je “fascinirana otkrićem koje ukazuje na to u kolikoj mjeri konzumiranje šećera može utjecati na ponašanje pojedinca na dnevnoj bazi”. 

“Osobito je zanimljivo u kojoj mjeri konzumacija šećera može utjecati na kognitivne sposobnosti pojedinca. Naše je istraživanje pokazalo da je “šećerna koma”, koja se povezuje s konzumacijom glukoze, stvaran fenomen koji pokazuje da razina pozornosti znatno pada nakon konzumacije šećera koji sadrže glukozu”, rekla je.

Podsjetila je da zbog šećera koji proizvođači ubacuju u polugotovu i gotovu hranu prosječna osoba svakodnevno pojede oko 12 žličica šećera. Prethodna su istraživanja pokazala da kontinuirano visoka razina šećera u krvi može dovesti do starenja mozga, odnosno do demencije.

Znanstvenici su tijekom jedne prijašnje studije skenirali mozak 249 osoba u dobi od 60 do 64 godine čija je razina šećera u krvi bila u granicama normale.

Kod onih čija je razina šećera u krvi bila nešto povišena, nakon četiri godine zamijećeni su veći izgledi za razvoj problema u hipokampusu i amigdali, područjima mozga povezanim s pamćenjem i kognitivnim funkcijama.

Otprije je poznato da kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 postoje veći izgledi za razvoj demencije, vjerojatno zato što su im razine šećera kontinuirano visoke, a to oštećuje krvne žile. Mozak zbog toga može ostati bez dovoljno kisika i hranjivih tvari.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR