Tokofobija: kako prevladati strah od porođaja?
Otprilike 14 posto žena doživljava tokofobiju, odnosno ekstremni strah od porođaja. Problem je itekako stvaran i pogađa više žena nego što mislimo,...
Poznato je da su okusni pupoljci žena tijekom trudnoće znatno osjetljiviji, pa tako neku hranu odbacuju, a neke se ne mogu zasititi. Među potonjom nalaze se i kiseli krastavci.
Stara priča o ljubavi trudnica prema kiselim krastavcima nije mit nego stvarnost, a znate li odakle zapravo izvire potreba za njihovom konzumacijom?
Sve je “zakuhala” majka priroda. Naime, trudnice prirodno počinju osjećati potrebu za hranom koja će ih stimulirati.
Njemački stručnjaci kažu kako je zbog toga sasvim logično da posežu za kiselim krastavcima, ali i drugim ukiseljenim namirnicama jer one zbog velike količine vitamina C koju sadrže u sebi pružaju stimulaciju umornom organizmu. Zahvaljujući istom vitaminu također pomažu u apsorpciji željeza ili, pak, kalcija koji stimulira rast kostiju i zato je itekako važan tijekom trudnoće.
Neke ukiseljene namirnice poput haringi također stimuliraju proizvodnju neurotransmitera serotonina, prirodnog “podizača” raspoloženja.
Stručnjaci također vjeruju da je žudnja za nekom namirnicom vjerojatno način na koji tijelo poručuje da je određena hrana zapravo dobra za tu osobu.