Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Prije su stručnjaci vjerovali da unos velikih količina voća i povrća može poništiti učinak većih količina soli u prehrani na krvni tlak. Međutim, novo istraživanje to demantira…
Znanstvenici iz Imperial College London i Northwestern University, analizirajući prehranu više od 4000 odraslih osoba u dobi od 40 do 59 godina u SAD-u, Britaniji, Japanu i Kini, utvrdili su da su ljudi koji su unosili veće količine soli imali viši krvni tlak bez obzira na to koliko je bila zdrava njihova prehrana.
Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu “Hypertension”.
Stoga znanstvenici poručuju da je važno obratiti pozornost na unos soli u hrani, a proizvođače hrane pozivaju da smanje udio soli u svojim proizvodima.
Povišen krvni tlak pogađa najmanje svaku četvrtu odraslu osobu u Britaniji i povećava rizik za brojna stanja među kojima su i srčani i moždani udar. Vjeruje se da na pojavu tih stanja utječe cijeli niz faktora među kojima su i dob, težina i unos previše soli.
Vjeruje se da vitamini i minerali u voću i povrću mogu na neki način utjecati na krvne žile omogućavajući smanjivanje krvnog tlaka.
Prije su stručnjaci vjerovali da unos velikih količina voća i povrća može poništiti učinak većih količina soli u prehrani na krvni tlak. Te namirnice, iako mogu utjecati na snižavanje krvnog tlaka, ne poništavaju štetni utjecaj soli, pokazuje novo istraživanje.
U okviru istraživanja, dobrovoljci su praćeni četiri dana i u tom razdoblju uzimani su uzorci urina, mjerena je težina i krvni tlak. Znanstvenici su proučavali koncentraciju natrija i kalija u urinu. Natrij je glavni sastojak soli, a kalij, kojega ima u zelenom lisnatom povrću, povezan je sa snižavanjem krvnog tlaka.
Znanstvenici su analizirali i 80 glavnih sastojaka prehrane ispitanika koji su inače povezani sa smanjivanjem krvnog tlaka, a među kojima su i vitamin C, vlakna i omega-3 masne kiseline. Njih ima u voću, povrću i integralnim žitaricama.
Znanstvenici su otkrili vezu između povišenog krvnog tlaka i većeg unosa soli čak i kod osoba koje su unosile velike količine kalija. Na temelju natrija u urinu i namirnica u prehrani procjenjivali su ukupni unos soli u hrani. U Velikoj Britaniji je preporučen maksimalni dnevni unos soli za odraslu osobu 6 grama.
Istraživanjem je utvrđeno da je prosječni dnevni unos soli kod ispitanika bio 10,7 grama dnevno s tim da je u Velikoj Britaniji bio 8,5 grama, u SAD-u 9,6 grama, u Kini 13,4 grama i u Japanu 11,7 grama.
Povećanje unosa soli, iznad prosječnog dnevnog unosa iz ovog istraživanja, bilo je povezano s povišenim krvnim tlakom a povećanje unosa soli za 7 grama iznad prosjeka utvrđenog u istraživanju bilo je povezano s 3,7 milimetara žive višim sistoličkim tlakom (srčanim tlakom).
Dr Queenie Chan, voditeljica istraživanja, kaže kako rezultati pokazuju koliko je važno smanjiti unos soli.
“Trenutačno imamo globalnu epidemiju visokog unosa soli i povišenog krvnog tlaka. Ovo istraživanje pokazuje da ne postoji način da varamo kad govorimo o krvnom tlaku. Smanjeni unos soli je ključan, čak i kad je vaša prehrana u drugim aspektima uravnotežena i zdrava”, objasnila je.
“S obzirom na to da veliki dio soli u našoj prehrani potječe iz industrijski prerađene hrane pozivamo proizvođače da smanje udio soli”, dodaje.