Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Gazirana voda namirnica je koja izaziva oprečna mišljenja. Jedni je smatraju ljekovitom, dok drugi smatraju da voda s mjehurićima nije ni približno zdrava poput obične vode. Istraživanja su razbila četiri velika mita o gaziranoj vodi – doznajte što je prava istina.
1. MIT: Gazirana voda ne hidratizira poput obične vode
Smatralo se da ugljični dioksid u gaziranoj vodi sprječava da organizam apsorbira vlagu iz nje, ali istraživanje je pokazalo da to nije istina. Štoviše, jedna studija zaključila je da je mineralna voda jednako dobro okrijepila vježbače nakon intenzivne tjelovježbe kao i obična voda.
2. MIT: Gazirana voda loša je za zube i kosti
Ugljična kiselina, koja nastaje kada se spoje voda i ugljični dioksid, može naštetiti zubnoj caklini, ali da bi se to dogodilo, morali biste svaki dan popiti enormno puno mineralne vode (oko šest litara). Osim toga, studija koja je proučavala povezanost napitaka s mjehurićima i smanjenje gustoće kostiju kod žena, sve vrste gazirane vode dobile su zeleno svijetlo.
3. MIT: Gazirana voda nije toliko dobar pomagač kod mršavljenja kao obična voda
Gazirana voda može izazvati privremenu nadutost i, na duge staze, to može pozitivno djelovati na vašu figuru. Istraživanja su pokazala da gazirana voda čak učinkovitije stvara osjećaj sitosti od obične vode, pogotovo ako je pijete na prazan želudac, što znači da je odličan pomagač kod mršavljenja. Samo izbjegavajte verzije gazirane vode s umjetnim zaslađivačima koje zapravo mogu povećati želju za slatkim.
4. MIT: Gazirana voda uzrokuje žgaravicu
Ova voda neće izazvati žgaravicu, ali može pospješiti već postojeću žgaravicu, zbog čega je u tom slučaju bolje izbjegavati je, odnosno piti samo običnu vodu, pogotovo uz jelo. Gazirana voda nije dobra za žgaravicu jer mjehurići iz mineralne vode opuštaju donji otvor jednjaka, zbog čega je želučanoj kiselini lakše vratiti se u jednjak, što zatim uzrokuje žgaravicu.