Kad je riječ o pozitivnom stavu zemalja o menstrualnom zdravlju, Hrvatska je na 70. mjestu
Povodom početka Olimpijskih igara Intimina je provela istraživanje o reproduktivnom zdravlju na 206 zemalja koje se ovog ljeta natječu u Parizu - g...
Čokolada je omiljena slastica svih naraštaja, no obično imamo laganu grižnju savjesti zbog toga što vjerujemo da i nije baš dobra za nas – ali, nasreću, to nije tako!
Naime, ljudi koji jedu čokoladu barem jednom tjedno bili su bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji rijetko u njoj uživaju, pokazala je nova studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Maineu, Sveučilišta Južne Australije i Luksemburškog instituta za zdravlje.
U studiji, objavljenoj u časopisu “Appetite”, sudjelovalo je 968 ljudi u dobi od 23 do 98 godina, objavljeno je na portalu Science Direct.
Znanstvenici vjeruju da bi redovito uzimanje kakao flavanola mogao biti jedan od nekoliko čimbenika koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada.
Također kažu da su rizici od povišenog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2 niži kod onih koji redovito konzumiraju čokoladu.
Znanstvenici su zaključili da će buduća istraživanja dati daljnje uvide u povezanost čokolade bogate kakao flavanolima i neuropsihološkog zdravlja te u mehanizme koji ih povezuju. Oni smatraju da će u budućim studijama biti važno istražiti optimalne količine za kratke i dugoročnije učinke.
Sve u svemu – priuštite si pokoju kockicu tamne čokolade, koristit će vam!
Foto: Unsplash