Odlučili ste se na dijetu i skidanje neželjenih kilograma i odmah pomislili kako je vrijeme da u tu svrhu iz svoje svakodnevne prehrane izbacite ugljikohidrate?
Upravo to je nešto što bi mogla biti loša odluka, smatraju stručnjaci nakon što su proveli istraživanje i zaključili kako izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može imati za posljedicu kraći životni vijek. Pokazalo je to istraživanje koje je obuhvatilo 15.428 osoba u SAD-u, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Lancet Public Health”. Zdrava prehrana, tvrde, mora obuhvatiti i ugljikohidrate, ali u umjerenim količinima. Tijekom 25-godišnjeg istraživanja, znanstvenici su zabilježili kako je 6.293 osoba umrlo preranom smrću, a povezalo se to s pretjeranom ili premalom konzumacijom ugljikohidrata.
Oni koji su konzumirali malo ugljikohidrata, a to podrazumijeva manje od 40 posto kalorija iz te skupine namirnica, te oni koji su s ugljikohidratima pretjerivali u svojoj prehrani, više od 70 posto kalorija, imali su povećan rizik od prerane smrti u usporedbi s onima koji su ugljikohidrate konzumirali umjereno (50 – 55 posto). Zaključak istraživanja jest da izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane može skratiti život za čak četiri godine, kako se navodi.