Torta s malinama

by | 27 travnja, 2013

Sastojci:
Za biskvit:

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina

Za kremu od limuna:

  • 2,5 dl mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 10 g želatine u prahu
  • sok od jednog limuna
  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • 1 šlag fiks

Za kremu od malina:

  • 300 g malina
  • 10 g želatine u prahu
  • 4 bjelanjaka
  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • 100 g šećera
  • 1 šlag fiks

Ostali sastojci:

  • 150 g piškota
  • 300 g malina
  • 3 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Biskvit:

1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i umutiti mikserom.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa dodati šaum od bjelanjaka i promiješati. U dobivenu smjesu dodati brašno i gustin te polako promiješati.
3. U okruglom kalupu za tortu obloženom papirom za pečenje na 200 ºC ispeći biskvit. Pečeni biskvit poprečno prerezati napola da se dobiju dvije kore.

Krema od limuna:

1. Žumanjke i šećer umutiti mikserom.
2. Mlijeko uliti u manju posudu i ostaviti da proključa. Potom dodati smjesu od žumanjaka i kuhati dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu smjesu od žumanjaka i mlijeka dodati sok od limuna, nabubrenu želatinu i promiješati.
4. Slatko vrhnje sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag. Dodati u smjesu od žumanjaka i promiješati.

Krema od malina:

1. Maline pomiješati sa 50 g šećera i izmiksati.
2. Bjelanjke umutiti na pari s preostalim šećerom da se dobije čvrst šaum.
3. Slatko vrhnje sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag.
4. Pomiješati kremu od malina, šaum od bjelanjaka, šlag od slatkog vrhnja i nabubrenu želatinu pa promiješati.

Završni postupak:

1. Prvu koru premazati kremom od malina i preklopiti drugom korom.
2. Potom nanijeti kremu od limuna, poslagati maline i cijelu tortu premazati šlagom od slatkog vrhnja.
4. Bočne stranice torte obložiti piškotama i ukrasiti po želji.

Izvor: Dobra hrana