Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Gripe i prehlade su na vratima, a jesen je tek počela… Sjetite se kako je zimi. Ako vam je dosta nosova koji bole od ispuhivanja i maramica koje grebu, vrijeme je da poradite na svom imunitetu.
Stoga evo pet savjeta kako ojačati imunitet na prirodan način:
Balans – snažan imunitet zahtijeva izbalansiranu prehranu koja će uključivati sve makro- i mikronutrijente. Ovo podrazumijeva unos raznolikih namirnica, osobito hrane bogate vlaknima koja je presudna za dobar imunitet.
Hrana za crijeva – zdravlje je onoliko dobro koliko su nm zdrava crijeva. Dobre bakterije u našim crijevima odgovorne su za apsorpciju vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari koje putem hrane unosimo u organizam. Uravnotežena prehrana i izbjegavanje šećera uvelike će pomoći vašim crijevima da dobro rade.
Ljuto – ljuta hrana odličan je saveznik u borbi protiv infekcija. Ljuti začini bogati su željezom i antioksidansima i pravi su ubojice bakterija i virusa. Osim toga, kad temperature budu ispod nule, griju nam organizam. Najbolji protuupalni začin je kurkuma koja podiže vitalnu energiju u našim stanicama. Dodavanjem kurkume jelima ojačat ćemo imunitet.
Minerali i vitamini – za snažan imunitet važno je opskrbiti tijelo potrebnim mineralima i vitaminima. Vitami E, željezo, cink i selen ključni su u borbi tijela protiv infekcija. Vitamin C i cink u kombinaciji skraćuju vrijeme trajanja prehlade, ako do nje već dođe. Najbolji izbor vitamina E je ekstradjevičansko maslinovo ulje, a tu su još sjemenke suncokreta i orašasti plodovi. Cjelovite žitarice bogate su selenom, a vitamin C naći ćete u paprikama, citrusima, borovnicama, kelju, brokuli i krumpirima. Kako je sezona bobičastog voća kratka, preporučljivo je zamrznuti ga i koristiti ujesen i zimi. Organizam ćete opskrbiti cinkom tako što ćete jesti jaja, školjke, mliječne proizvode, tofu, mahune i crveno meso.
Željezo – vrlo česta pojava je niska razina željeza u krvi, no dobro je što ga u većini slučajeva možemo podići kroz prehranu i suplementaciju. Ako se osjećate iscrpljeno i konstantno umorno provjerite razinu željeza u organizmu. Važno je napomenuti da uz namirnice bogate željezom treba unositi i vitamin C, koji pomaže njegovu apsorpciju. Tijelo mora imati dovoljno željeza kako bi se učinkovito borilo protiv infekcija.