Pet prirodnih rješenja u borbi protiv prhuti

by | 29 travnja, 2013

Istraživanja pokazuju da se svaka peta osoba bori s prhuti. Uzrok ove neugodne pojave najčešće su stres, manjak vitamina B i previše aktivne lojne žlijezde, ali i jedna vrsta gljivica koja se hrani prirodnim uljem kože. Učinkovito rješenje u borbi protiv prhuti krije se u prirodi.

1. Jabučni ocat – poznat je po svojim antibakterijskim svojstvima, zbog čega je itekako učinkovit u borbi protiv prhuti. Napravite preparat od jabučnog octa tako što ćete ga pomiješati s vodom u istom omjeru. Isperite kosu ovom mješavinom i ostavite preko noći. Sutradan temeljito operite kosu blagim šamponom. Ukoliko imate osjetljiviju kožu, u bocu od pola litre izmiješajte jedan decilitar jabučnog octa, i do vrha ulijte toplu vodu. Nakon što ste oprali kosu, dobivenu mješavinu polako izlijte i lagano izmasirajte tjeme, a potom isperite.

2. Ulje čajevca – ima antigljivična svojstva, koja posebno pomažu u borbi protiv gljivice koja se hrani kožnim uljem i zbog koje nastaje prhut. Sedam kapi ulja pomiješajte s jednom žlicom maslinovog ulja, i potom dobivenu smjesu nanesite na vlasište. Ostavite da djeluje preko noći i ujutro isperite kosu. Također, nekoliko kapi ulja možete staviti u šampon za kosu koji obično koristite.

3. Kokosovo ulje – sadrži esencijalne proteine potrebne za rast kose, a njegova redovita uporaba može ojačati kosu i smanjiti probleme s prhuti, čemu pridonosi i antistresni učinak koji ovo ulje ima na vlasište. Za liječenje prhuti, 2 žličice kokosovog ulja umasirajte u tjeme pola sata prije šamponiranja kose. Ovaj postupak primjenjujte najmanje tri puta tjedno.

4. Ružmarin – lišće ružmarina koristi se već stoljećima kao tradicionalni lijek, a istraživanja su pokazala da ružmarin stimulira rast kose i pomaže u obnavljanju vlasišta tako što poboljšava cirkulaciju, uništava gljivice i uklanja masnoće s vlasi. Nasjeckajte tri do četiri grančice ružmarina, prelijte ih litrom kipuće vode i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga, pripravak procijedite i stavite u bocu sa sprejom. Nakon svakog pranja obilno poprskajte kosu i ne ispirite.

5. Metvica – ulje iz listova metvice izuzetno pogoduje obnavljanju stanica oštećenog vlasišta i smiruje izritirano područje. Razblažite tri kapi eteričnog ulja nane sa 10 ml osnovnog ulja (npr. arganovog ulja koje ne masti vlasi), dobro izmiješajte i ulijte u staklenu posudu. Masirajte vlasište jednom tjedno 10 do 15 minuta, a potom kosu isperite blagim šamponom.

Izvor: Zadovoljna.hr

Tagovi: