Hladnjak je vjerojatno jedan od najgenijalnijih izuma svih vremena iako je podcijenjen i uzimamo ga zdravo za gotovo – no kako bismo inače imali uvijek dovoljno razne hrane na dohvat ruke?
Ipak, i tu smo lijeni – dođemo s tržnice ili iz dućana, otvorimo ga i ubacimo ono što smo kupili unutra, nerijetko bez razmišljanja o tome što bi trebalo gdje stajati. Vjerovali ili ne, to je izuzetno važno, pa vrijedi poslušati savjete stručnjaka.
Gornja polica – zapakirane namirnice, lubenica, grožđe, suhomesnati proizvodi i sl… Imajte na umu da je to drugo najhladnije mjesto u hladnjaku.
Srednje police – mlijeko, jaja, skuhani ostaci ručka ili večere, voće i orašaste plodove. Na tom dijelu hladnjaka temperatura je najstabilnija i ima najmanje vlage.
Dno hladnjaka – tu je najhladnije, ali ima i najviše vlage, stoga taj dio rezervirajte za povrće, salatu i namirnice kojima vlaga dobro dođe da ostanu dulje svježe.
Vrata – u vratima hladnjaka, a to je najtopliji dio, čuvajte maslac, mekane sireve na vrhu, a pića u donjem dijelu vrata.
I to je to – hrana će vam duže ostati svježija, a sve će biti optimalne temperature.