Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Svakodnevno konzumiranje pržene piletine vodi preranoj smrti, navode znanstvenici u najnovijem istraživanju.
O štetnom uticaju pretjeranog konzumiranja pržene hrane godinama se piše i istražuje i velik je broj dokaza o njezinoj štetnosti. Svakodnevno konzumiranje ovakve hrane vodi većem riziku od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti, prenosi “Independent”.
Neki misle da ova hrana, ako je jedu u malim količinama svakog dana, ne šteti organizmu. Međutim, znanstvenici su otkrili da i male količine mogu dovesti do prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima, pišu Nezavisne novine.
Znanstvenici sa sveučilišta u Iowi i Washingtonu objavili su studiju u medicinskom časopisu “BMJ”, u kojoj su istraživali kako svakodnevno konzumiranje pržene hrane utječe na žene u postmenopauzi.
Istraživanje je provedeno na 100 000 žena starosti od 50 do 79 godina. Žene su u istraživanje uključivane od 1993. do 1998. godine i sve ovo vrijeme, 31 588 žena je umrlo. Njih 9000 umrlo je od posljedica srčanih bolesti, a 8000 od raka.
Znanstvenici su procjenjivali koliko su one u svojoj prehrani koristile prženu hranu – poput pržene piletine, ribe i krumpira.
Kada su usporedili životni stil ovih žena i njihove navike u prehrani, ustanovili su da svakodnevno konzumiranje pržene hrane vodi u preranu smrt.
Ako svakog dana jedete jednu ili više porcija pržene piletine, to će rezultirati povećanjem vjerojatnosti za preranu smrt od bilo kojeg uzroka za 13 posto, a povećan rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 12 posto.
Ni pržena riba nije ništa bolja opcija. Naime, ako svakodnevno jedete prženu ribu, imat ćete sedam posto veće šanse za preranu smrti iz bilo kojeg razloga i 13 posto veće šanse za smrt uzrokovanu srčanim problemima.