Kad je riječ o pozitivnom stavu zemalja o menstrualnom zdravlju, Hrvatska je na 70. mjestu
Povodom početka Olimpijskih igara Intimina je provela istraživanje o reproduktivnom zdravlju na 206 zemalja koje se ovog ljeta natječu u Parizu - g...
Glikemijski indeks hrane govori nam koliko 50 grama ugljikohidrata utječe na razinu glukoze, iliti šećera, u krvi.
Namirnice s visokim glikemijskim indeksom smjeli bi uzimati samo u jednom trenutku i to nakon treninga dok je povećana inzulinska osjetljivost. Inzulinska osjetljivost je osjetljivost stanice na djelovanje inzulina.
Ako imamo lošu inzulinsku osjetljivost ili pak nedovoljno lučenje inzulina, glukoza ne može ući u stanicu i tamo se potrošiti. Time dolazi do viših razina glukoze u krvi. Takav poremećaj nazivamo dijabetesom.
Glikemijski indeks rangira hranu i piće na skali od 0 do 100
Nizak glikemijski indeks (do 55) – brokula, integralni kruh, jabuke, jagode, jogurt, krastavci, leća, mlijeko, mrkva, slanutak, smeđa riža, trešnje…
Srednji glikemijski indeks (od 56 do 69) – banana, cikla, grožđice, javorov sirup, kivi, kroasan, kuhani krumpir, kukuruz, kus-kus, marmelada, smokve…
Visok glikemijski indeks (iznad 70) – bijeli kruh, bijela riža, bundeva, čips, gazirani sokovi, ječam, lubenica, med, palenta, pečeni krumpir, pivo…