Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Osim što su odličnog okusa, marelice su prepune vitamina i minerala koji pomažu u pravilnom funkcioniranju organizma. Ovo su razlozi zašto bismo ovo voće trebali uvrstiti u našu svakodnevnu prehranu:
Marelice su izrazito hranjiva namirnica, a dvije svježe marelice sadrže svega 34 kalorije, 8 grama ugljikohidrata, jedan gram proteina, 0, 27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana.
Također, marelice su bogat izvor beta-karotena i luteina, antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je konzumirati cijele i neoguljene jer im se u baš u kori nalazi velik broj vlakana i nutrijenata.
Osim beta-karotena, marelice su odličan izvor vitamina A, C i E. Između ostalog, sadrže flavonoide, spojeve koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti te dokazano neutraliziraju slobodne radikale i štite od kroničnih bolesti.
Vitamini A i E koje nalazimo u marelicama važni su za očuvanje zdravlja očiju, a sastojci poput beta-karotena, zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.
Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, marelice su odlične za kožu: naime, upravo ti sastojci štite kožu od štetnih vanjskih utjecaja i UV zraka koje izazivaju trajna oštećenja. Osim toga, vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opeklina izazvanih sunčevim zrakama.
Marelice su bogat izvor vlakana pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Jedna šalica marelica sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje razine šećera u krvi, kao i zdrave razine kolesterola.
Marelice su bogate kalijem, mineralom koji je odgovoran za reguliranje mišićnih kontrakcija i tekućine u tijelu, a njegovim odgovarajućim unosom možemo spriječiti neugodan osjećaj nadutosti.
Marelice su bogate vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca. Kako većina ljudi u svoj organizam ne unosi dovoljno vode, konzumacija ovog voća pomaže u ostvarivanju preporučenog dnevnog unosa vode, kako piše portal Healthline.
Neka istraživanja pokazuju da marelice mogu pomoći u zaštiti jetre od oksidativnog stresa. U dvije studije na životinjama, štakori koji su dobivali alkohol i marelice imali su niže razine jetrenih enzima i markera upale nego štakori koji su dobili alkohol, ali ne i marelice.
Ovo istraživanje pokazuje da marelice mogu spriječiti oštećenje jetre zbog njihovog prirodno visokog udjela antioksidanasa. Međutim, da bi se istražila korist za ljude, potrebno je više istraživanja.
Možete ih dodati u svoju prehranu na različite načine, kao marmeladu od marelica, svježe za užinu, narezane u jogurtu ili salati. Možete ih jesti iz konzerve, pirjati s mesom, dodavati u deserte kao što su pite i kolači. Budući da su slatke i opore, mogu se koristiti kao zamjena za breskve ili šljive u većini recepata, prema pisanju portala Healthline.
Foto: Unsplash