Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Ako u hladnjaku držite avokado i šljive, radite veliku pogrešku. Ne samo da neće duže izdržati već će izgubiti svoje nutrijente. Ovih osam namirnica je bolje držati van hladnjaka.
Prema poljoprivrednicima, ove sočne plodove je najbolje držati na sobnoj temperaturi. Hlađenje ispod 12 Celzijevih stupnjeva ugrožava okus i teksturu rajčice.
Slane namazi poput maslaca od kikirikija mogu se držati na polici i po nekoliko mjeseci. Istraživanja su pokazala da će visoki udio soli u namazu spriječiti pojavu plijesni jer sol djeluje kao konzervans.
Ljudi stalno raspravljaju o tome drži li se kečap u hladnjaku ili izvan hladnjaka. U ovom slučaju stvar je u tome kakav kečap ljudi vole jesti. Je li im draže jesti kečap koji je bio na sobnoj temperaturi ili hladan iz hladnjaka? Budući da je bogat natrijem, može se držati na polici oko mjesec dana.
Banane su još jedna namirnica kod kojih je pitanje kako se vole jesti. Odgovor se još jednom svodi na osobne preferencije. Znanost je otkrila da se proces zrenja banana usporava kada je plod izložen hladnijim temperaturama; što znači da će banane koje se čuvaju u hladnjaku ostati relativno nezrele. Ako želite da vaše banane budu žute i mekane, treba ih držati na sobnoj temperaturi.
Ovaj mali zeleni plod se uzgaja na visokim temperaturama, tako da će držanje avokada u hladnjaku usporiti njegov proces zrenja, a i truljenja. U hladnjaku može stajati dva do tri dana, a nakon toga počinju mu se mijenjati okus i tekstura.
Šljive se ponašaju kao breskve kad su u hladnjaku – ne sazrijevaju, nego venu. Ako volite svježi okus šljiva, najbolje je da ih držite na sobnoj temperaturi, ali ne predugo jer se lako kvare.
Prema Jeffu Potteru, stručnjaku za znanost o hrani i autoru kuharica, maslac je hrana koja se može držati u hladnjaku i na sobnoj temperaturi.
“Nije svaki maslac isti. Posoljeni maslaci mogu stajati na sobnoj temperaturi, ali maslac koji nije soljen se treba držati u hladnjaku”, objasnio je.
Temeljeno na istraživanjima Fruits and Veggies More Matters, krastavci su jedna od onih namirnica koje u hladnjaku gube svoje nutrijente, kao i svoj sjaj. Najbolje ih je držati na kuhinjskom pultu, ali ne na direktnom suncu, kako piše 24sata.
Foto: Unsplash