Deset najekstravagantnijih i najskupljih obroka na svijetu

by | 11 svibnja, 2013

Svatko od nas iz dana u dan jede obilne količine pizze, hot-dogova, hamburgera i kolača i to uglavnom u ne tako skupim restoranima brze hrane, pa ovi troškovi ne utječu toliko na naš budžet. S druge strane, evo liste deset najekstravagantnijih i najskupljih obroka na svijetu – kulinarskih poslastica dostojnih plemstva.

‘Maze’ pizza

Na desetom mjestu ove liste je dostupna za prodaju i šokantno skupa pizza koju možete naručiti u ‘Maze’ restoranu Gordona Ramseya u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ova pizza tanke korice prekrivena je pireom od luka, pastom od bijelih tartufa, fontina sirom, mladom mozzarellom, pancetom, šampinjonima, svježe ubranim listovima mizune i rijetkim talijanskim bijelim tartufima, a stoji 178 USD.

Olivier Limousin kobasice i pire

Svi smo puno puta jeli kobasice i pire, ali nikad za njih nismo izdvojili čak 115 USD, koliko dođe porcija u ‘L’Atelier de Joel Robuchonu’, gdje je šef kuhinje Olivier Limousin usavršio umjetnost kuhanja najskuplje varijante ovog jela na svijetu. Kobasice i pire Oliviera Limousina sadrže crne tartufe, a pirjaju se u vintage ‘Bordeauxu’.

Douche Burger

Postoje masni hamburgeri i masni hamburgeri koji stoje nevjerojatnih 666 USD, a upravo je to cijena ‘Douche Burgera’, najskupljeg hamburgera na svijetu. Ono što ga čini tako skupocjenim su njegovi sastojci – mljevena govedina umotana u zlatni list, ‘foie gras’, kavijar, jastog, tartufi, uvozni gruyere sir, ‘kopi luwak’ umak za roštilj i himalajska sol.

Fritata s jastogom od zilijun dolara

Iako ovaj omlet ne dođe zaista ‘zilijun’ dolara kao što njegovo ime sugerira, ipak je dovoljno skup da izazove uzdah nevjerice, a poslužuje se u ‘Le Parker Meridien’ hotelu. Ovaj najskuplji omlet na svijetu sasvim opravdano nosi tu titulu budući da se priprema s cijelim jastogom i prekriva kavijarom, pa je njegova cijena čitavih 1.000 USD.

‘Golden Phoenix’ kolač

Šesto mjesto ove liste zauzima ‘Golden Phoenix’ kolač, napravljen od najfinije čokolade i prekriven 20-trokaratnim jestivim zlatom koji se može naručiti u Bloomsburyjevom ‘Cupcakes storeu’ u Dubaiju, čiji komad stoji 1.000 USD.

Najskuplji sushi na svijetu

Peto na listi je remek-djelo Angelita Aranete juniora, kreativnog kuhara koji svoje prepoznatljivo jelo ukrašava afričkim dijamantima i biserima, pa zato i ne čudi cijena od čak 1.978 USD za pet komada ovog sushija, koji je uvjerljivo najskuplji na svijetu.

Black Ivory’ zrna kave

Svi mi volimo kavu, ali malo je nas koji su probali ovaj ekstravagantni napitak napravljen od zrna pokupljenih iz balege slona. Iako zvuči krajnje odvratno – ova zrna kave su najskuplja na svijetu i proizvode se složenim biološkim postupkom. Slonovi se prvo hrane bobicama kave, a zrna se zatim izdvajaju iz njhove balege, suše na suncu i peku. Oko pola kilograma ovim putem dobivenih zrna kave pod nazivom ‘Black Ivory’ stoji čak 500 USD.

‘Almas’ kavijar

Treće mjesto liste zauzima iranski kavijar ‘Almas’ koji se prodaje u dvadesetčetverokaratnoj zlatnoj konzervi i čiji kilogram stoji 25.000 USD, a prodaje se i u manjim pakiranjima po cijeni od oko 1.250 USD.

Frrozen Haute’ čokolada

Na drugom mjestu liste najekskluzivnije hrane svijeta nalazi se desert, djelo Stephena Brucea, vlasnika restorana ‘Serendipity 3’, i luksuzne zlatarnice Euphoria New York, koji sadrži pet grama jestivog 20-trokaratnog zlata. ‘Frrozen Haute’ čokolada, poslužena u peharu obrubljenom jestivim zlatom, s postoljem koje čine osamnaestokaratna zlatna narukvica i jednokaratni dijamanti, prekriveni ekskluzivnim ‘La Madeline au Truffle’ preljevom Knipschildt Chocolatiera, dođe gotovo 25.000 USD.

Svadbena torta od 50 milijuna USD

Na prvom mjestu liste našla se svadbena torta koja bi svako vjenčanje učinila itekako memorabilnim. Predstavljena na ‘The National Gay Wedding Showu’, ova ‘trokatna’ torta visoka metar i pol sadrži više od 2000 dijamanata u ukupnoj vrijednosti od oko 2046 karata, a kreirana je od strane draguljara Russella i Casea, i slastičarnice CAKE.

Izvor: luxlife.rs