Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Bez obzira na to koliko ste puta čuli da je med koristan za zdravlje, to vrijedi ponoviti. On sadrži više vrsta šećera, ali prevladavaju voćni i grožđani šećer. To su jednostavni šećeri, koji vrlo brzo dospijevaju u krv ne opterećujući organizam.
Ova ukusna, prirodna namirnica sadrži brojne zaštitne tvari, koje djeluju preventivno i terapijski: proteine, aminokiseline, enzime, organske kiseline, minerale, vitamine (osobito iz skupine vitamina B-kompleksa)… Lipov med, na primjer, potiče preznojavanje, med od heljde učvršćuje stjenke krvnih žila, a bagremov med ima protuupalno djelovanje. Ipak, najvažniji učinci su jačanje imuniteta i antikancerogeno djelovanje. Med u prehrani možete koristiti na uistinu neograničen broj načina: kao premaz za kruh i pecivo, zaslađivač u napicima, sastojak kolača…
SAVJET +
Konzumirajte tamnije vrste meda jer one sadrže više antioksidansa od svjetlijih vrsta. Nađen čak i u piramidama starog egipta, u kojem je simbolizirao besmrtnost, inicijaciju i ponovno rađanje. Opravdano, jer med sve to i zaslužuje.