Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Ključ zdravlja je raznovrsna prehrana. No čini se da i vegetarijanska ima brojne prednosti. Naime, istraživanja su potvrdila da prehrana temeljena na biljnim namirnicama, voću, povrću i žitaricama smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2.
“Dokazali smo da konzumiranje prehrane koja ne uključuje meso smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2 za čak 23%”, objasnio je liječnik Qi Sun sa Sveučilišta Harvard.
Istraživanjem je obuhvaćeno gotovo 300.000 ljudi, a ova vrsta hrane bogata je antioksidansima koji štite od potencijalno fatalne bolesti, objasnili su stručnjaci. Nadalje, ona poboljšava osjetljivost na inzulin – hormone koji kontroliraju šećer u krvi – i smanjuju debljanje. Također pomaže u borbi protiv upala, objasnio je američki tim znanstvenika koji je radio na ovom istraživanju.
Riječ je o prvoj studiji takve vrste koja se, između ostalog, pozabavila i razlikovanjem zdrave od manje zdrave biljne hrane. Pokazalo se da u skupinu zdravih pripadaju voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i mahunarke, a u skupinu nezdravih krumpir, bijelo brašno i šećer.
Qi Sun je objasnio i na čemu bi, oni koji odaberu vegetarijanstvo, trebali bazirati takvu prehranu.
“Ljudi bi trebali takvu prehranu bazirati na svježem voću i povrću, cjelovitim žitaricama, tofuu i drugoj zdravoj biljnoj hrani”, istaknuo je.
“Oni koji su konzumirali zdravu verziju biljne prehrane s naglaskom na svježe voće, povrće, orašaste plodove i mahunarke te minimizirali unos napitaka zaslađenih šećerom i rafiniranim ugljikohidratima uspjeli su reducirati razvoj dijabetesa za velikih 30 posto. Ovaj je postotak doista značajan”, dodao je.
Ipak, važno je naglasiti kako je ovo istraživanje potvrdilo da se smanjenje rizika od dijabetesa primjećuje čak i kod smanjenog unosa namirnica životinjskog podrijetla, a ne samo kod potpunog izbacivanja.
Sve ovo objavljeno je u “JAMA Internal Medicine” te služi kao dokaz da je prehrana ključna u suzbijanju bolesti koja sada pogađa oko četiri milijuna ljudi u Velikoj Britaniji, a koja se može izbjeći promjenom životnog stila, kako piše Telegraph.