Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Kalij je važan nutrijent za mnoge tjelesne procese. Banane su poznati izvor kalija, ali mnoge druge namirnice sadrže velike količine kalija. Kalij je mineral koji pomaže kod reguliranja tekućina i krvnog tlaka. Iako su banane odličan izvor ovog minerala, postoje mnoge namirnice koje imaju visoki udio kalija. Prema američkom Centru za kontrolu bolesti i prevenciju, kalij smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Pogledajte koje sve namirnice sadrže visoke količine kalija:
1. Marelice
Marelice su bogate kalijem, ali su i dobar izvor željeza i antioksidanasa. Marelice se mogu jesti svježe, ali i kad su suhe. Pola šalice suhih marelica sadrži 1,1 mg kalija. Kad kupujete suhe marelice, vrlo je važno da ne sadrže dodatni šećer.
2. Krumpiri
Krumpir je izvrstan izvor kalija. Pečeni krumpir s korom i dalje je najbolja opcija jer se u kori nalazi puno kalija. Jedan srednje pečeni krumpir s korom sadrži 941 mg kalija. Vrlo je važno izbjegavati previše soli i masnoće tijekom pripreme krumpira.
3. Lisnato zeleno povrće
Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje lisnatog zelenog povrća jednom dnevno može usporiti kognitivni pad uzrokovan starenjem. Lisnato zeleno povrće ima malo kalorija i sadrži mnoge vitamine i minerale, a većina također sadrži puno kalija:
4. Leća
Leća sadrži mnogo vlakana i bogata je proteinima. Jedna šalica kuhane leće sadrži 731 mg kalija, a može biti dobar dodatak juhama ili varivima. Ljudi koji traže bržu opciju mogu koristiti leću iz konzerve, a ne sušenu leću. Međutim, važno je dobro isprati konzerviranu leću prije upotrebe kako bi se uklonila sol.
5. Suhe šljive i sok od šljiva
Zbog visokog sadržaja vlakana i drugih kemijskih svojstava, mnogi ljudi koriste suhe šljive ili sok od šljiva kako bi se olakšali zatvor. Postoji 707 mg kalija u jednoj šalici soka od suhih šljiva, dok pola šalice suhih šljiva sadrži 699 mg.
6. Pire od rajčica ili sok
Svježa rajčica ima puno dobrobiti za naše zdravlje. Da biste dobili više kalija, ipak je najbolje koristiti koncentrirane proizvode od rajčice, kao što su pire od rajčice ili sok od rajčice. Pola šalice pirea od rajčice sadrži 549 mg kalija, a šalica soka od rajčice sadrži 527 mg.
7. Sokovi od voća i povrća
Neke vrste soka sadrže velike količine kalija, međutim, treba izbjegavati sokove s dodanim šećerom:
8. Grožđice
Grožđice su još jedna vrsta suhog voća koja je bogata kalijem. Popularna su grickalica. Pola šalice grožđica sadrži 618 mg kalija.
9. Grah
Grah dolazi u mnogim veličinama i bojama. Većina sadrži veliku količinu vlakana, a neke bjelančevine i dobru dozu kalija. Šalica konzerviranog graha sadrži 607 mg kalija.
10. Mlijeko i jogurt
Ljudi obično smatraju mliječne proizvode, kao što su mlijeko i jogurt, bogate kalcijem. Međutim, neki mliječni proizvodi također su dobar način za dodavanje više kalija u prehranu. Na primjer, jedna šalica običnog nemasnog jogurta sadrži do 579 mg.
11. Batat
Slatki krumpir je narančaste boje i ima slađi okus od bijelog krumpira. Narančasta boja znači da ima više beta-karotena od ostalih krumpira, ali također sadrži i kalij. Pečeni slatki krumpir s korom sadrži 542 mg kalija.
12. Plodovi mora
Ribe i školjke sadrže zdrave omega-3 masti. Određene vrste plodova mora također su dobri izvori kalija. Na primjer, skuša sadrži do 474 mg kalija.
13. Avokado
Avokado je voće koje sadrži različite hranjive tvari, uključujući mononezasićene masnoće koje su zdrave za srce, ali i vitamine C, E i kalij. Avokado također sadrži gotovo 5 grama vlakana u pola šalice. Avokado je dobar izvor kalija, 364 mg nalazi se u pola šalice.
Foto: Unsplash