Izbjegavanje zdravih namirnica važniji je faktor koji utječe na sve veću stopu smrtnosti od nekih poroka. Koji je faktor odgovoran za sve veći porast stope smrtnosti diljem svijeta? Ne, nije pušenje, a nije ni visoki krvni tlak. Riječ je o lošoj prehrani.
“U mnogim zemljama, loša prehrana uzrokuje više smrti nego pušenje i visoki krvni tlak“, rekao je Ashkan Afsin, profesor asistent sa Sveučilišta u Washingtonu, a piše CNN.
I nije riječ sam o tome da ljudi biraju nezdravu hranu, primjerice zašećerene proizvode ili crveno meso, već nekonzumiranje zdrave hrane. “Tradicionalno se svaki razgovor o zdravoj prehrani vrti oko smanjenja unosa nezdrave hrane, a naše je istraživanje pokazalo kako je premalo konzumiranje zdrave hrane mnogo važniji faktor“, nastavio je.
Jedna se od pet smrti (globalno) u 2017. godini dogodila zbog prevelikog unosa natrija i nedostatka cijelih žitarica, voća, orašastih plodova i sjemenki.
Istraživanje kaže kako su rezultati relevantni za svakoga bez obzira na mjesto stanovanja.