Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Heljda se svrstava u žitarice jer ima rižino zrno i način korištenja, ali po morfološkim i fiziološkim svojstvima se bitno razlikuje od drugih žitarica, tako da tehnički nije žitarica. Medonosna je kultura.
Blagotvorno djeluje na organizam zbog velike količine vitamina, minerala, aminokiselina, korisnih ugljikohidrata i polinezasićenih masti, kako piše uspesnazena.com.
Osim toga, ona je ekološki proizvod zato što se ne podvrgava genetskoj modifikaciji i tretiranju pesticidima.
Upoznali smo se s dokazima o korisnim svojstvima heljde i objasnit ćemo vam što će se dogoditi s vašim organizmom ako kroz tjedan budete jeli ovu žitaricu za doručak ili večeru.
Naravno, samo heljdina kaša za doručak, bez ikakvih drugih promjena u životu, neće riješiti problem viška kilograma, ali promjene će ipak biti primjetne.
Prvo, heljda je vrlo hranjiva. U 100 g kaše, skuhane na vodi, ima samo 110 kcal. Drugo, složeni ugljikohidrati osiguravaju energiju i za duže vrijeme daju osjećaj sitosti. Zato nakon obroka nećete opet razmišljati o hrani i tako ćete izbjeći dodatne, sasvim suvišne kalorije.
Treće, heljda ima diuretički efekt, uklanja toksine.
Rutin, jedan od vitamina koje heljda sadrži, jača krvne žile i smanjuje rizik od razvoja raznih patoloških stanja, kao što je krvarenje. Zbog toga se ova žitarica preporučuje onima koji su nedavno imali operaciju i trudnicama, za prevenciju raznih komplikacija, kako u tijelu majke tako i djeteta.
Biološki aktivna supstancija kvarcetin pomaže u pročišćavanju krvnih žila. Dokazano je da redovito konzumiranje heljde smanjuje kolesterol zbog polinezasićenih masnih kiselina.
Heljda je također bogata željezom, koje je neophodno za normalno funkcioniranje krvotoka.
Protein koji sadrži heljda vrlo je sličan proteinima u mesu ili ribi. Upravo zato vegetarijanci toliko vole ovu žitaricu.
Heljda ne samo da daje snagu prilikom povećanih fizičkih i umnih napora nego i zasićuje tijelo, pri čemu ćete zadržati osjećaj lakoće, potreban da nastavite rad.
Heljda vrlo dobro utječe na središnji živčani sustav, pomaže u oslobađanju od stresa i ima umirujući efekt. Preporučuje se čak i u slučaju depresije kako bi se poboljšalo psihičko stanje.
Od svih žitarica, samo heljda sadrži holin, koji doprinosi ne samo skladnom radu živčanog sustava nego i velikog mozga.
Heljda se često prepisuje osobama s gastrointestinalnim smetnjama. Zahvaljujući limunskoj i jabučnoj kiselini koje sadrži, ova žitarica poboljšava probavu hrane. Nikotinska kiselina također poboljšava metabolizam, ubrzava sintezu bjelančevina, masti i ugljenih hidrata.
Vlakna i škrob sprječavaju zatvor i nadutost.
Netopiva vlakna smanjuju rizik od stvaranja kamena u žuči. Općenito, konzumiranje heljde je odlična prevencija od raka, posebno raka crijeva.
Vitamin E je koristan za elastičnost kože i jačanje kose. Rutin osigurava prirodnu zaštitu od štetnog djelovanja sunčeve svjetlosti. Mangan poboljšava cirkulaciju krvi, zahvaljujući čemu koža postaje sjajna i svježa, dok antioksidansi i flavonoidi iz heljde usporavaju starenje.
Ugljikohidrati iz integralnih žitarica, kao i cink, vitamini A i B, ubrzavaju rast kose i čine je jačom.
Kalcij, kojeg također ima u heljdi, poboljšava stanje zubi, kostiju i noktiju i pomaže apsorbiranje vitamina D.
Heljda se preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa jer ima nizak glikemijski indeks i pomaže u snižavanju razine šećera u krvi.
Zelena heljda je u tom pogledu posebno djelotvorna.