Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Mnogi vjeruju da izbjegavanje kravljeg mlijeka, sira, jogurta i drugih mliječnih proizvoda pomaže kod mnogih problema, od borbe s aknama pa sve do gubitka kilograma. No, čini se da to baš i nije tako.
Mliječnim proizvodima se odavno predbacuje da sadrže previše zasićenih masti, a povezuje ih se i s problemima s nadutošću. Osim toga, popularizacija veganstva dovela je do toga da ih sve veći broj ljudi izbacuje iz svoje prehrane.
Naime, dok se jedan dio ljudi odriče ovih proizvoda zbog vlastitih uvjerenja, drugima je glavna misao vodilja upravo poboljšanje zdravlja, ali i gubitak kilograma. Pa, što znanost kaže o tome?
Ako izbjegavate mlijeko da biste ubrzali proces gubitka kilograma, nemojte se mučiti. Istraživanja ukazuju na to da mlijeko, jogurt, pa čak i sir mogu dobro doći kao pomoćna sredstva prilikom mršavljenja i to zahvaljujući tome što su zasićeni masnoćama, proteinima i hranjivim tvarima poput vitamina D i kalcija, a svi oni ključni su za sagorijevanje viška masnoće.
To potvrđuje i istraživanje objavljeno u časopisu “International Journal Of Obesity”, koje je otkrilo da su oni koji su tijekom dijete konzumirali veću količinu mlijeka izgubili u prosjeku 1,6 kilograma više od onih koji su tijekom dijete smanjili konzumaciju mliječnih proizvoda.
Također, izbacivanjem mliječnih proizvoda iz prehrane mogli biste u organizam unijeti puno manje hranjivih tvari, a to potvrđuje i istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije iz 2017. godine. Ono je otkrilo da ljudi koji piju isključivo alternativna, biljna mlijeka mogu biti izloženi riziku od nedostatka joda, što može dovesti do oštećenja mozga, kako navodi “Harper’s Bazaar”.
Ipak, iako je samo mali dio odraslih osoba uistinu alergičan na mliječne proizvode, mnogi doživljavaju bol i nadutost prilikom njihove probave. Ako ovi problemi smanjuju kvalitetu vašeg života, potrudite se nadomjestiti hranjive tvari koje gubite.
Pojedina istraživanja dovode u vezu povećanu konzumaciju mliječnih proizvoda s većim rizikom obolijevanja od raka, ali i rizikom od prerane smrti.
Tako je istraživanje švedskih znanstvenika pokazalo da žene koje piju više od čaše mlijeka dnevno mogu udvostručiti rizik za nastanak raka jajnika, dok je istraživanje na Harvardu pokazalo da muškarci koji konzumiraju više od dva mliječna obroka dnevno povećavaju rizik od razvoja raka prostate za 34 posto. Također, do sličnih zaključaka došle su i druge studije, a prema znanstvenoj studiji objavljenoj u medicinskom časopisu “BMJ”, sa svakom čašom mlijeka koju dnevno popijete rizik od smrti raste za 15 posto. Ipak, zanimljivo je da je isto istraživanje pokazalo smanjeni rizik od smrti kod žena koje su najviše konzumirale fermentirane mliječne proizvode.