Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Žene trebaju imati različitu prehranu u odnosu na muškarce, a razlog tome su različite hormonalne promjene u različitim stadijima njihovog života.
Žitarice
Žitarice su bogate vlaknima i pomažu u sprječavanju uobičajenih probavnih problema, kao i razvoj raka debelog crijeva, nadutost i zatvor, a također daju energiju.
Borovnice
Ako želite usporiti proces starenja, ključ je u borovnicama. One također sprječavaju gubitak pamćenja, poboljšavaju motoriku i smanjuju krvni tlak. Odličan su antioksidans, koji smanjuje slobodne radikale, a sprječavaju i nastanak bora.
Jogurt
Jogurt je potrebno konzumirati tri do pet puta tjedno. Bogat je probioticima koji potiču probavu, smanjuju upale i grade imunitet. Također, njegovim konzumiranjem smanjuje se rizik od raka dojke. Osim toga, bogat je kalcijem, koji je važan za kosti.
Parmezan
Parmezan je bogat izbor kalcija i treba ga konzumirati često, posebno ako pazite na svoju težinu. On ne sadrži laktozu, lako se probavlja i bogat je fosfatom koji potiče sagorijevanje ugljikohidrata, kao i mišićnu kontrakciju.
Zob
Jesti zob za doručak odličan je početak dana. Žene trebaju konzumirati zob jer snižava kolesterol, bogata je vlaknima, brzo zasiti i pomaže pri kontroli tjelesne težine.
Rajčica
Sve žene trebaju dodati rajčicu u svoju prehranu. Pomaže u prevenciji raka dojke i grlića maternice, a štiti i od srčanožilnih bolesti.
Mlijeko
Mlijeko je vrlo korisno za zdravlje organizma, a posebno kod žena. Bogato je kalcijem, riboflavinom, vitaminom B12 i kalijem. Mlijeko kožu čini sjajnom, a održava kosti i zube zdravim. Ono može smanjiti rizik od raka dojke i debelog crijeva.
Banane
Banane su bogate kalijem koji pozitivno utječe na cirkulaciju i učinkovito dostavlja kisik do mozga. Banane su odličan izvor prirodne energije jer su bogate različitim vitaminima, mineralima i ugljikohidratima. One sprječavaju opstipaciju.
Nemasna govedina
Nemasna govedina bogata je željezom, koje pomaže u prijenosu kisika od pluća do različitih stanica u tijelu. Ženama su potrebne velike količine željeza posebno tijekom trudnoće i menstruacije.
Brusnica
Brusnica sadrži spoj koji sprječava lijepljenje bakterija za stjenke mokraćnog mjehura. One su prirodan lijek za infekcije urinarnog trakta i održavaju srce zdravim.
Brokula
Brokula sprječava rak dojke, a bogata je vitaminima C i A. Također, ne sadrži puno kalorija, a brzo i zasiti. Sadrži puno vlakana, kalcija, željeza i kalija.
Losos
Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje imaju glavnu ulogu u očuvanju zdravlja membrane svake stanice u tijelu. Osim toga, sprječavaju zdravstvene probleme, moždani udar i reumatoidni artritis.
Jabuke
Jabuke su bogate antioksidansima koji poboljšavaju imunitet i moždane funkcije. Dobre su za one koji žele smršavjeti, a također vrlo brzo zasite iako sadrže malo kalorija.
Orasi
Orasi su bogati proteinima, vlaknima vitaminima i omega-3 masnim kiselinama. Smanjuju kolesterol, poboljšavaju moždane funkcije, doprinose boljem snu, oslobađaju vas stresa, poboljšavaju rad srca i slično. Mogu se jesti kao desert.
Voda
Voda je neophodna za sve metaboličke procese u ljudskom tijelu, a gotovo 75 posto našeg tijela sastoji se od vode. Ona daje energiju, uklanja toksine i otpadne tvari iz našeg tijela, čuva kožu zdravom i sjajnom. Konzumiranje najmanje osam do 10 čaša vode dnevno potiče probavu i gubitak viška kilograma.
Mrkva
Ovo hrskavo povrće daje energiju mišićima, kontrolira krvni tlak i mišićne kontrakcije. Bogata je vitaminom A, a kožu čini zdravom i sjajnom. Osim toga, sprječava razvoj raka i usporava proces starenja.
Avokado
Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama, što doprinosi gubljenju kilograma. Bogat je kalijem, magnezijem, proteinima te vitaminima B6, E i K.
Tamna čokolada
Tamna čokolada bogata je antioksidansima koji štite srce, sprječavaju moždani udar i bolesti srca. Bogata je magnezijem, manganom, bakrom, cinkom i fosforom, što koristi kostima. Hidratizira kožu, smanjuje krvni tlak i poboljšava pamćenje.
Zeleni čaj
Zeleni čaj pomaže u borbi s rakom i bolestima srca, sprječava demenciju, dijabetes i moždani udar te hidratizira ljudsko tijelo poput vode.
Foto: Brooke Lark / Unsplash