Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Bez obzira na to jesu li bolovi u grlu posljedica bakterijske ili virusne infekcije, jake prehlade ili mehaničke iritacije suhim zrakom, hladnim napicima, glasnim pjevanjem ili vikanjem, gutanje čak i pljuvačke postaje prava mora. Ove tegobe mogu se ublažiti uzimanjem raznih pastila za grlo, ali ako ih nemate pri ruci, i u kuhinji postoje preparati koji mogu olakšati gutanje i umanjiti bolove u grlu.
Za početak, napravite toplu limunadu u kojoj ćete razmutiti i žličicu meda i pijte je lagano, gutljaj po gutljaj. Jedan od starih narodnih lijekova je i da se čista pamučna pelena ugrije, natopi alkoholom, posipa paprom i tako pripremljena obavije oko vrata.
1. Slana voda – U čašu obične vode (200 ml) razmutiti žličicu morske soli (može i obična ako nemate morsku). Grgljajte gutljaj po gutljaj tekućine u grlu dok ne istrošite pripremljenu količinu. Postupak ponovite nekoliko puta tijekom dana. Ovo će pomoći da se održi vlažnost u ustima i uklonit će osjećaj grebanja.
2. Žele od limuna i med – Med se odavno koristi kao lijek za upaljeno grlo jer ima antibakterijska svojstva. Kada mu se dodaju kriške limuna i đumbira, dobiva se žele koji pomaže u otklanjanju grlobolje. Dovoljno je žlicu želea preliti šalicom vruće vode i promiješati. Žele se može držati u hladnjaku nekoliko mjeseci. Možete mu dodati i malo naribanog hrena, listove sušene kadulje ili mente, dva-tri češnja zgnječenog češnjaka ili nekoliko kapi tinkture ehinaceje.
3. Češnjak – Prirodni antibiotik koji uništava viruse, bakterije, čak i gljivice. Čim osjetite grebanje u grlu, preventivno pojedite nekoliko češnja češnjaka. Od njega se može pripremiti i učinkovito sredstvo za liječenje grlobolje. U čašu prokuhane i ohlađene vode dodati nekoliko izgnječenih češanja češnjaka. Nakon nekoliko sati procijedite. Dobivenu otopinu grgljajte u grlu nekoliko puta tijekom dana.
4. Hren – U čašu tople vode dodati žličicu svježeg naribanog hrena i jednu žličicu meda. Dobro promiješati i piti polako u gutljajima.
5. Jabučni ocat – Kada se jave prvi simptomi upale grla, preporučuje se ispiranje grla jabučnim octom. U čašu tople vode razmutite tri žličice octa, grgljajte pa ispljunite.
6. Med i mlijeko – Ako je grlobolja izazvana iritacijom, treba što prije umiriti sluznicu grla. U šalicu toplog mlijeka razmutite žličicu meda. Pijte lagano u gutljajima, a nakon nekoliko sati postupak možete ponoviti.
7. Žvakaća – Preporučuje se žvakanje žvakaće jer pospješuje stvaranje pljuvačke koja je vrlo učinkovita u borbi protiv virusa. Naime, slina sadrži enzim lizozim koji je poznatiji i kao antibiotik u tijelu, a djeluje tako što uništava stanične stijenke pojedinih bakterija.
8. Tekućina – Treba uzimati više tekućine, osobito biljnih mješavina, najbolje od kadulje, kamilice ili đumbira, koji se u kineskoj medicini redovno preporučuje kod gripe i prehlade. Na krupnijem ribežu naribati svjež korijen đumbira. Dvije žlice staviti u 500 ml vode, dodati i dva klinčića, pa kuhati oko pet minuta. Zasladiti medom i dodati nekoliko kapi limunovog soka. Dnevno piti dvije-tri šalice čaja od đumbira.
9. Sirup od luka – U teglu slagati kriške luka, limuna, žlicu meda sve dok se posuda ne napuni do vrha. Ostaviti da odstoji na tamnom i hladnom mjestu pokriveno tanjurićem od šest do 10 sati, dok luk ne pusti sok. Procijedite u tamnu bočicu i uzimajte po jednu žlicu svaka dva sata.
10. Vlažnost zraka – Preko radijatora prebacite vlažne ručnike i rasporedite po sobi više posuda s vrućom vodom da isparava. Suhi zrak izaziva kašalj, a vlažan povećava vlažnost sluznice i poboljšava disanje.
Foto: Unsplash