
Doručak pun proteina: ovaj recept za jaja na turski način hit je na internetu
Dok neki za doručak obožavaju zobene pahuljice s jogurtom i voćem, brojni nutricionisti tvrde da najzdraviji doručak zapravo mora biti slan ili gor...
Cimet je začin koji se koristi na gotovo svim poljima, a kako i ne bi, kad je odličan dodatak jelima, a uz to regulira i razinu krvnog tlaka.
Svega je nekoliko aroma tako zavodljivo a ujedno i tako toplo kao što je to cimet, začin dobiven od mirisne kore istoimenog stabla.
Dovoljno je dodati polovicu kavene žličice cimeta prilikom pravljenja kolača i ostalih poslastica pa za nekoliko minuta podići raspoloženje i otvoriti apetit.
Jedan od najčešće korišćenih začina dostupan je u gotovo svim zemljama svijeta, a svojim okusom i mirisom odvest će vas na putovanje kroz istočni dio Mediterana, Afriku, Kinu, Indiji. Odličan je dodatak gulašima, jelima s rižom, curryju…
No cimet koriste i na sjeveru Europe, i to upravo kao dodatak kolačima, u različitim toplim napicima ili kao specijalan sastojak pudinga.
Ipak, zavodljivi miris i okus nisu jedini aduti cimeta. Ovaj začin ima i nezanemariv utjecaj na naše zdravlje.
Studija provedena na Sveučilištu u Torontu pokazala je da konzumiranje cimeta može značajno smanjiti povišenu razinu pritiska u krvi, naročito kod ljudi koji su pod rizikom od dijabetesa, ili imaju dijabetes tip 2. Cimet regulira i razinu šećera u krvi, pojačavajući pozitivne efekte djelovanja inzulina.
Ovaj začin također uništava i bakterije koje izazivaju bolesti desni, a u Šri Lanki čak koriste štapiće cimeta umjesto čačkalica kako bi očuvali svoje desni i zube.