Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Iako može izazvati problem zbog neugodnog mirisa koji stvara, treba znati da je crveni luk izuzetno blagotvorna namirnica za zdravlje, a posebno ljekovito djeluje na srce, odnosno cijeli kardiovaskularni sustav.
Pokazalo se da njegova takozvana sumporni spojevi mogu smanjiti i količinu kolesterola i triglicerida i ojačati stanične membrane u crvenim krvnim zrncima. Zbog tih karakteristika luk pomaže u prevenciji srčanog udara, prenosi RTRS.
Istraživanja su pokazala da luk može poboljšati i gustoću kostiju, pa zbog toga može posebno koristiti ženama u menopauzi koje se suočavaju s gubitkom gustoće kostiju. Uz to, pokazalo se i da žene koje su prošle menopauzu mogu smanjiti rizik od prijeloma kuka ako svakodnevno konzumiraju luk.
Također, potvrđeno je da luk ima protuupalno djelovanje. Sumporne molekule iz njega poboljšavaju aktivnost specifičnih bijelih krvnih zrnaca koja imaju važnu ulogu u imunološkom sustavu. Ta vrsta povrća sadrži i antioksidanse koji sprječavaju oksidaciju masnih kiselina u tijelu, pa se na taj način stupanj upale održava pod kontrolom.
Istraživanja su pokazala da luk smanjuje i rizik od nekoliko vrsta raka, pa čak i kada se konzumira u manjim količinama. Može smanjiti rizik od pojave raka debelog crijeva i jajnika.
Ostale dobrobiti crvenog luka:
-poboljšava ravnotežu šećera u krvi,
– sprječava bakterijske infekcije,
– sadrži vitamine C, A i E, koji su vrlo dobri antioksidansi