Najveći food trendovi u 2020. će biti…

by | 16 siječnja, 2020

Čak i kada je riječ o kasnovečernjim narudžbama, ljudi se sve više okreću organskoj prehrani, pokazuju rezultati Uber Eats, aplikacije za dostavu.

U istraživanju su analizirali narudžbe i tako predvidjeli trendove u 2020. godini. Jedno je sigurno – domaća i organska hrana su apsolutni hit. Zdravija je za čovjeka, ali i okoliš. S obzirom na to da je ostatke pesticida koji ostaju na voću i povrću nemoguće potpuno oprati, mnogi se okreću domaćem.

Izloženost pesticidima šteti zdravlju, a stručnjaci upozoravaju kako zbog stalne konzumacije voća i povrća koje nije organsko može doći do hormonalnih i oštećenja. Promicanje veganskog načina života i prehrane populariziralo se pokretom Vegenuary (izvedenica od riječi vegan i january, odnosno siječanj).

Beyonce i njezin suprug Jay-Z, bili su jedni od najvećih zagovornika ovakve prehrane. Početkom siječnja ili cijeli mjesec, izbacili su namirnice životinjskog podrijetla sa svog menija i tako potaknuli ljude da i oni barem na nekoliko dana, isprobaju zdravi način prehrane.

Ove godine, Vegenuary dobiva nasljednika – pokret Organuary. Njega zagovaraju prvenstveno liječnici, a namirnice koje su u fokusu su prvenstveno životinjske – bubrezi, jetra, srce i goveđi rep. Stručnjaci tvrde kako bi češće trebalo jesti iznutrice jer čuvaju zdravlje mozga, mišića i jetre. Dobra vijest ove godine prema Uber Eatsu je i da će ljudi češće naručiti povrće ili voće nego hamburger.

Jedna od najpopularnijih namirnica ove godine biti će reishi gljive, koje se mogu dodavati u jelo ili se od njih radi čaj. Njih se jede za bolji imunitet i obranu od sezonskih prehlada. Posebno su popularne i lignje, ali i crnilo glavonožaca. Njihovo meso i tinta bogati su makro i mikronutrijentima te vitaminima. U crnilu su i proteini, lipidi, minerali, posebno željezo.

Kelj je bogat nutrijentima

Na meniju se sve češće pojavljuju kelj, kupus i prokulice. Kupus čuva zdravlje želuca, a prokulice uklanjaju toksine i odlične su za sjajnu i njegovanu kožu.

Blistava i njegovana koža

Sve više ljudi dodaje kolagen u prahu u hranu, dok je priprema. Oni koji žele imati njegovanu i blistavu kožu, dodaju žlicu praha u smoothieje, kavu ili čaj.

Više cvjetače

Sve češće ljudi pripremaju tijesto od cvjetače. Ona se smrvi u blenderu pa kuha u mikrovalnoj. Dodaje joj se jaje, češnjak, mozzarela i sol.

2024. godine ljudi će jesti 5,7 %

Više organske hrane nego u ovoj godini. Tržište zdrave prehrane doživjet će nagli rast.

Lijepa, ali opasna hrana

Zbog fotografiranja ljudi češće jedu karambolu koja je lijepog izgleda, ali je štetna za slabe bubrege.

IZVOR: 24SATA.HR