Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Sour kokteli su pića koja sadrže alkohol poput viskija ili džina, limunov sok, sirup i led, a često su pomiješana sa sirovim bjelanjkom. Barmeni to rade kako bi piću dali svilenu teksturu i pjenu na vrhu.
No jaja mogu prenijeti bakterije salmonele, koje izazivaju trovanje hranom. Stručnjaci tvrde kako bi devet minuta “stajanja”, alkoholu i kiselom limunovom soku trebalo bi biti dovoljno za uništavanje tih bakterija pa će koktel biti siguran za piće.
“Problem je u brzoj distribuciji. Da bi pravljenje koktela bilo potpuno sigurno, barmeni bi trebali pričekati tih devet minuta”, ističu znanstvenici čije istraživanje je objavljeno u časopisu LWT – Food Science and Technology.
U šest minuta broj bakterija otpada, a u devet minuta one su potpuno mrtve.
Istraživanje je provedeno samo na sour koktelima, ali isto se pravilo može primijeniti i na kiselim koktelima koji se rade od limuna, jaja i alkohola.
Zaraza salmonelom je bolest koja obično izaziva samo proljev i povraćanje, ali može imati ozbiljnije, čak i smrtonosne posljedice za neke ljude. Bakterije se lako šire i obično dolaze iz proizvoda životinjskog uzgoja poput mesa i jaja.
Pečenje hrane temeljito će ubiti salmonelu, ali ljudi i dalje konzumiraju slabo pečeno ili sirovo meso, jaja ili nepasterizirano mlijeka.
Iako se samo male količine salmonele mogu pronaći u jajima, njihovo skladištenje na sobnoj temperaturi može povećati broj.
Kontaminirali su bjelanjke salmonelom, a zatim testirali što se događa iz minute u minutu. Na početku ispitivanja imale su 6,1 jedinica bakterija salmonele. Nakon dvije minute to je palo na 5,1, a nakon pet minuta se gotovo prepolovilo, na 3,3.