Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Genijalan kolač koji će brzinom svjetlosti postati vaša omiljena slastica, a koji ne zahtijeva nikakvo kulinarsko predznanje, skriva se pod nazivom – mrvljena pita od jabuka.
Sastojci:
2 čaše griza
2 čaše brašna
1 čaša šećera
1 vrećica praška za pecivo
Nadjev:
1,5 kilograma jabuka
1 vrećica vanilin šećera
1 žličica cimeta
+ šećera po ukusu
150 grama margarina
Priprema:
1. Jabuke naribajte te pomiješajte s cimetom i dodajte šećer. Ako imate jako slatke jabuke ili volite manje slatke kolače, šećer u ovom koraku možete i izbaciti.
2. Pomiješajte suhe sastojke (griz, brašno, šećer i prašak za pecivo).
3. Kalup (25 x 35 cm) premažite margarinom.
4. Jednu trećinu suhih sastojaka posipajte po dnu kalupa te na to posložite ribane jabuke. Posipajte drugu trećinu suhih sastojaka te opet posložite ribane jabuke. Na kraju rasporedite ostatak suhih sastojaka.
5. Sve prelijte sokom koji vam je ostao od ribanih jabuka te kolač prekrijte narezanim listićima margarina.
6. Kolač pecite oko 35 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.
Ovaj slasni desert možete poslužiti topao, ali i rashlađen. U oba slučaja je odličan. Dobar tek!
Photo by Patrick Fore on Unsplash