Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Iako je podrijetlom iz sjeverne Afrike, danas ga definitivno možemo nazvati internacionalnim jelom jer je postao svakidašnja namirnica u domovima diljem svijeta.
Za one dane kada doista ne znate što ćete kuhati, a želite nešto ‘na brzinu’, kus-kus je idealna zdrava opcija. Prije nego što se bacite na pripremu, najbitnije je da koristite pravi omjer vode i kus-kusa – 1 šalica kus-kusa znači 1,25 šalice vode, ali pripazite da ne pretjerate s količinom. Ne treba mu puno da omekša, pa u svega 5 minuta možete dobiti gotovi prilog ili temelj za glavno jelo. Nakon što kus-kus polijete vrućom vodom, poklopite ga kako bi se para zadržala, a nakon pet minuta lagano promiješajte. Ostavite ga sa strane dok pripremate ostatak jela, a u nastavku vam donosimo naših najdražih pet recepata s ovom genijalnom namirnicom.
Kus-kus salata s pikantnom piletinom
(za 1 osobu)
Umak:
1 manja rajčica
½ žute paprike
½ manjeg krastavca
Kus-kus:
50 g kus-kusa
70 ml vode
1 žlica sjemenki šipka
kocka feta sira
malo oraha
Piletina:
1 manji pileći file
¼ žličice mljevenog kima
¼ žličice mljevenog korijandra
¼ žličice dimljene paprike
sol i papar po ukusu
maslinovo ulje
Preljev:
1 puna žlica humusa
1 žlica jogurta
1 žlica soka od limuna
Priprema:
Pomiješajte začine za meso pa file dobro uvaljajte u njih sa svih strana. Pržite u tavici na malo ulja, na srednje jakoj temperaturi pazeći da začini ne zagore. Izvadite na tanjur. Rajčicu, papriku i krastavac narežite na kockice pa pomiješajte, posolite po želji i dodajte malo maslinovog ulja. Pomiješajte sastojke za dresing. Vodu za kus-kus stavite da proključa pa prelijte preko kus-kusa i ostavite nekoliko minuta upije. Kus-kus promiješajte vilicom kako biste razbili grudice. Dodajte zrna šipka, malo soli, mrvljeni feta sir i nasjeckane orahe. Meso narežite na šnite ili na veličinu zalogaja i sve pomiješajte.
Veganska salata od kus-kusa
Sastojci:
kus-kus, 200 grama
cherry rajčica, 6 komada
krastavac, 1 komad
luk, 1 komad (po mogućnosti mladi)
menta (nekoliko listova)
korijandar (nekoliko listova)
bosiljak (nekoliko listova)
maslinovo ulje, 2 žlice
limunov sok (od jednog limuna)
Priprema:
Krastavac ogulite i izvadite sjemenke, luk narežite na kockice. Kus-kus skuhajte, ohladite i pomiješajte s narezanim lukom. Dodajte narezane rajčice i narezani krastavac. Dodajte narezani peršin te začinite maslinovim uljem i začinima po želji. Na kraju dodajte limunov sok i sve dobro promiješajte.
Losos s kus-kusom
Sastojci:
2 kom lososa
4 žlice maslinovog ulja
1 žličica listića bosiljka
1 žličica ružmarina
1 žličica kopra
1 žlica limunovog soka
sol, svježe mljeveni papar
0.50 šalica kus-kusa
1.50 dl povrtnog temeljca
0.50 šalica zelenog graška, u zrnu
Priprema:
Pripremite marinadu od maslinovog ulja, bosiljka, ružmarina, kopra i limunovog soka. Odreske lososa posolite i popaprite pa stavite u marinadu na 30 min. Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva. Svaki odrezak lososa posebno stavite na veći komad folije, prelijte s 2 žlice marinade i zamotajte tako da se marinada ne izlije iz folije (preporučljivo ga je marinirati ranije i pustiti da tako odstoji neko vrijeme). Peći u zagrijanoj pećnici 20 do 30 min. Grašak kuhati u vrućoj vodi 8 minuta ili onaj iz konzerve koji nije potrebno kuhati. Kus-kus popržiti u suhoj posudi 1-2 minute, dodati mu kuhani i ocijeđeni grašak pa preliti s kipućom vodom ili povrtnim temeljcem i ostaviti 5-10 min da nabubri.
Desert od kus-kusa
Sastojci:
500 g kus-kusa
250 g šećera
100 g maslaca
100 g badema
100 g pinjola
100 g grožđica
10-ak datulja
10-ak suhih marelica
cimet
limunov sok
med
Priprema:
U kipućoj vodi otopite šećer i tom otopinom prelijte kus-kus koji ste rasporedili na dno tepsije. Maslac narežite na listiće i posipajte po kus-kusu. Nakon 10-ak minuta, kad kus-kus nabubri, pomoću vilice razbijte veće grudice tako da bude zrnaste strukture. U tako pripremljen kus-kus umiješajte nasjeckane sušene marelice, datulje, grožđice koje ste prije toga namočili u vodi te sjeckane bademe i pinjole, začinite cimetom i limunovim sokom te prelijte medom.
Polpeti od kus-kusa (kao prilog uz salatu)
Sastojci:
250 g kus-kusa
2 žlice maslinovog ulja
sitno sjeckana mrkva
svježe mljeveni papar po ukusu
prstohvat svježeg korijandra
1 žličica kurkume
2 žlice brašna
povrtni temeljac
sol
korica 1 limuna
1 žličica sjemenki kumina
1 žličica tahini paste
1 malena naribana repa
Priprema:
Kus-kus stavite u zdjelu i dodajte vrući temeljac tako da prekrije cijeli kus kus. Pustite da stoji oko 20 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Veliki protvan obložite papirom za pečenje. Zagrijte ulje u tavi i pirjajte naribanu repu, mrkvu i luk dok ne omekšaju, a zatim ih maknite sa štednjaka. U kus-kus dodajte sol, papar, limunovu koricu, kumin, kurkumu, korijander i tahini pastu. Dodajte brašno i izdinstano povrće. Oblikujte malene tortice i stavite ih na papir za pečenje. Pecite oko 20 minuta ili dok polpetice ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Foto: Unsplash
Moglo bi vas zanimati…
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/donosimo-recepte-za-batat-na-5-potpuno-drugacijih-nacina
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/5-nacina-na-koje-mozete-korisiti-chia-sjemenke
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/otkrivamo-vam-recept-za-pizzu-koju-mozete-jesti-bez-grizne-savjesti
https://www.ljepotaizdravlje.hr/lifestyle/zdrava-verzija-dalgona-kave