Olakšajte si zimu uz pomoć beauty i wellness navika kojih se drže Skandinavke
Stiglo je mnogima ne baš omiljeno doba godine – hladni zimski mjeseci, temperature koje se bliže nuli, duge noći i kratki dani. Kako biste se u ovo...
Nadutost je uzrokovana nakupljanjem plina ili zraka u želudcu, a često dovodi do bolova i natečenog trbuha, kako piše MbgFood.
Ako je nadimanje za vas problem, to bi mogao biti znak ozbiljnijih probavnih tegoba. Međutim, za mnoge ljude to je često rezultat prebrze prehrane ili jedenja hrane koju je teže probaviti. U tom slučaju, kod takvih simptoma pomažu i čajevi.
Đumbir pomaže pri probavljanju hrane i u radu probave.
Đumbir pomaže pri nadimanju, mučninama i bolovima u trbuhu. Uz to, on povećava pokretljivost želuca, što znači da pomaže hrani u kretanju kroz probavni trakt.
Topla šalica čaja od mente više nego opušta vaš um. Menta opušta probavni sustav.
Čaj od komorača pomaže kod nadutosti. Slično kao i kopriva, komorač olakšava mišiće probavnog trakta.
Osim što pomaže u probavi, komorač je izvrstan nakon obroka jer može pomoći u smanjenju lošeg zadaha.
Enzimske reakcije u tijelu koje nastaju kao posljedica konzumiranja maslačka mogu pomoći u poticanju probave i tako olakšavaju nadimanje.
Maslačak djeluje i kao prirodni diuretik povećavajući učestalost mokrenja, što u nekim slučajevima može pomoći smanjiti nadimanje.
Za ljude koji čaj piju uobičajeno, čini se da zeleni čaj ima najveće zdravstvene koristi, a čak je povezan i s manjim rizikom od srčanih bolesti i drugim uzrocima smrtnosti.
Uz te zdravstvene koristi, zeleni čaj može imati i pozitivne učinke na gastrointestinalni sustav. Smiruje mnoge probavne smetnje i napuhanost.
Kamilica, iako se obično smatra čajem za vrijeme spavanja, može također pomoći u probavi i smanjiti nadimanje opuštajući probavni sustav. Zapravo, jedno istraživanje kaže da se kamilica koristi i za liječenje različitih probavnih smetnji, uključujući probavne smetnje, proljev i grčeve u želucu.
Kurkuma je biljka narančaste boje koja je poznata po svojim ljekovitim prednostima.
Konkretno, ovaj čaj poznat je po svojim antioksidacijskim svojstvima, koja mogu pomoći u smanjenju upale i nelagode u probavi.
Foto: Unsplash