Na temelju dosadašnjih ocjena: Ovo su najbolji božićni sajmovi u 2024. godini
Kuhano vino, lampice, simpatični štandovi i druženje s najdražima dok ispijamo vrući napitak u rukavicama... Advent u Zagrebu uvijek je pravi spekt...
Ove subote pripremamo “lećonjez” – jednu od varijanti plant-based bolonjeza, i to prema receptu Mateija s bloga Plant-based Full of Taste. “Crvena leća, koja je osnova ovog umaka, pretvara cijelo jelo u nešto novo. Ima blago orašasti okus, tako da savršeno odgovara rajčici i čine jedno jednostavno, ukusno jelo”, rekao nam je Matei. Krenimo!
Sastojci (za 4 osobe):
500 g tjestenine
250 g crvene leće
250 g šampinjona
500 g mrkve
2 glavice luka
400 ml pasirane rajčice
100 ml crnog vina
začini: sol, papar, šećer, crvena paprika, chilli
Recept:
1. Leću stavite u vodu da se namače, dok režete povrće. Stavite grijati vodu za tjesteninu.
2. Na sitne komadiće nasjeckajte luk, šampinjone i mrkvu. Na ulje stavite pržiti luk, posolite ga i pržite ga 6,7 minuta te dodajte sitno nasjeckanu mrkvu. Dodajte još soli te začinite crvenom paprikom. Nakon nekoliko minuta, dodajte i šampinjone te nastavite pirjati.
3. Nakon 15-ak minuta pirjanja, ubacite u tavu crvenu leću te začinite šećerom, crvenom paprikom i malo chilija. Podlijte vinom i nastavite kuhati dok vino ne ispari. Nakon što je isparilo, ubacite tetrapak rajčice te još toliko vode. Smanjite temperaturu i kuhajte na nižoj temperaturi 20-ak minuta, uz povremeno miješanje. Dodajte još žlicu šećera kako umak ne bi bio kiseo.
4. Tjesteninu skuhajte napola i 10-ak minuta prije kraja kuhanja ubacite u posudu s umakom. Smanjite temperaturu i nastavite kuhati. Kad je jelo gotovo, ostavite ga nekoliko minuta kako bi tijesto upilo što više okusa.
Foto: Plant-based Full of Taste