Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Kivi je voće koje se smatra jednim od najzdravijih, a stručnjaci tvrde da ga trebate uvrstiti u svoju prehranu jer sadrži vlakna, vitamin C, vitamin E, vitamin K, bakar, antioksidanse, proteine, željezo, kalij i vitamin B9, kako prenosi Pink Villa. Možete ga jesti samostalno ili ga ubaciti u voćne salate, smoothiese i shakeove zajedno s drugim namirnicama, a evo koje sve pozitivne strane ima.
Vlakna i enzimi koje kivi sadrži omogućavaju zdrav probavni sustav. Nakon što pojedete velik obrok, trebali biste pojesti kivi jer on pomaže probaviti proteine iz mesa i ribe koji često znaju dovesti do nadutosti. Čak djeluje i kao lagani laksativ, pa recite zbogom zatvoru i bolovima u crijevima.
Krvni tlak
Regulira krvni tlak i sprječava nastanak bolesti srca kao i udara. Prema jednom istraživanju, oni koji su jeli tri kivija dnevno punih osam tjedana imali su niži krvni tlak. Antioksidans lutein i vitamin C zaslužni su za to.
Infekcije i upale
Probavni enzimi bromelain koji se nalazi u kiviju liječi razne upale baš kao i vitamin C. Osim raznih upala, općenito će popraviti imunološki sustav.
Mršavljenje
Ako pazite na prehranu, onda biste definitivno trebali jesti kivi redovito. Visok udio vode, malo kalorija, i odličan postotak vlakana pomažu kod mršavljenja. Popijte smoothiese ili shake s kivijem ujutro i bit ćete jako dugo siti.
Vid
Jeste li znali da je kivi, uz mrkvu, najbolji prijatelj vida? Tri kivija na dan u bilo kojem obliku smanjuje rizik od makularne degeneracija, koja je najčešći uzrok gubitka vida za čak 36 posto.