Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Ako ste jednom u životu probali domaći sladoled, onda znate da mu nijedan kupovni ne može biti ravan.
Još su slađi bili onda kada bi ih dobili tek nakon ručka, ako smo sve pojeli, kao nagradu. Kalupi za sladoled tada nisu bili što su danas. Plastična posuda i žlica bile su dovoljne i pružale su itekakvu sreću. Domaći sladoled uvijek je stavljao osmijeh na lice, a sada kada smo došli u godine u kojima vodimo samostalne živote, vrijeme je da preuzmemo mi ulogu onih koji rade sladolede, a ne da ih samo degustiramo. U nastavku vam donosimo pet recepata za domaće sladolede u zdravijim i nešto manje zdravim izdanjima.
Sladoled od limuna
Za sladoled od limuna potrebno vam je 6 žumanjaka, 250 grama šećera, 2 žličice naribane korice neprskanog limuna, 1 dl svježeg procijeđenog soka od limuna, 1/2 litre slatkog vrhnja ( umućena u šlag). Žumanjke na pari mutiti dok ne pobijele i ne povećaju volumen, pa dodati šećer, limunov sok, koricu limuna, miksati dok smjesa ne pobijeli i ne zgusne se. Ukloniti sa štednjaka i ohladiti. U ohlađeno dodati šlag od slatkog vrhnja. Sve spojiti. Kremu za sladoled pretresti u odgovarajuću plastičnu posudu. U zamrzivač na nekoliko sati. Nakon tri sata izvaditi sladoled van iz zamrzivača. Izmiksati smjesu i vratiti ponovo u zamrzivač. Vađenjem smjese iz zamrzivača i miksanjem dobiva se fina krema. Izmiksajte 1-2 puta dok se ne stisne.
Mliječni sladoled
Zbog svog mliječnog okusa, nježne teksture i vrlo jednostavne pripreme, sladoled od slatkog vrhnja i kondenziranog mlijeka jedan je od najpopularnijih domaćih sladoleda. Pripremu započnite izradom šlaga od 500 g slatkog vrhnja – vrhnje za šlag dobro ohladite i tucite dok ne poprimi podatnu, kremastu konzistenciju. Tučenom vrhnju zatim dodajte 400 g gustog zaslađenog kondenziranog mlijeka te ga dobro umiješajte, pazeći pritom da miješanje ne traje predugo kako vam se iz vrhnja ne bi počela izdvajati zrnca masnoće. Ako ne znate gdje biste kupili kondenzirano mlijeko, možete ga napraviti i sami. Ovako pripremljenu sladolednu smjesu obogatite dodacima po želji. Primjerice, usitnjenim keksima ili biskvitom, nasjeckanim prženim orašastim plodovima, komadićima suhog ili svježeg voća, voćnim pireima ili džemovima, mekanim bombonima, komadićima čokolade, rastopljenom čokoladom ili omiljenim kakao namazom. Neke voćne dodatke možete čak kombinirati s đumbirom, svježom metvicom ili bosiljkom, a za jednostavne okuse, smjesi samo dodajte ekstrakt vanilije ili kakao prah. Sladoled će biti spreman za konzumaciju nakon otprilike šest sati smrzavanja.
Kremasti sladoled od čokolade
Za klasični sladoled od čokolade trebat će vam 3 žumanjka, 50 g šećera, 125 ml vode, 300 ml vrhnja za šlag, 150 g čokolade s 50-60 % kakaa, 2,5 l vode, 250 g soli. Dan prije nego što pripremate sladoled, napravite slanu kupku – pomiješajte vodu i sol i stavite u zamrzivač. Na površini će se stvoriti sloj leda koji prije uporabe razbijete kuhačom i dobit ćete vodu pomiješanu s komadićima leda. Za sladoled kuhajte šećer i vodu dok ne dobijete sirup – oko 10 min. Prvo se kuha lagano dok se šećer ne otopi, a zatim se temperatura pojača tako da cijelo vrijeme krčka. Kad žličicom zagrabite sirup, on treba kapati, a zadnja kap koja pada sa žličice treba formirati nit – tada je sirup gotov. U međuvremenu žumanjke dobro izmiksajte, vrhnje za šlag umutite u meki šlag, a čokoladu otopite. Kad je sirup gotov, dok mikser radi, ulijte ga u žumanjke s velike visine, u tankom mlazu. Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu nalik mousseu – tada su žumanjci gotovi. U njih špatulom umiješajte prohlađenu otopljenu čokoladu, a zatim i mekani šlag. Smjesa mora biti skroz hladna. Sad na red dolazi ona posuda s vodom i ledom – u nju uronite posudu s kremom. Ostavite da stoji par minuta, a zatim pokupite kremu s rubova posude, vidjet ćete da se već stisnula. To napravite par puta i kad dobijete (za 5-6 min) gustu kremu koja se počela zamrzavati, izmiksajte je mikserom 2-3 minute dok se malo ne poveća u volumenu i još malo stisne. To je to, vadite zdjelu iz kupke i stavite sladoled u zamrzivač dok se ne stisne.
Smrznuti jogurt s bobičastim voćem
Ako ste ljubitelj smrznutog jogurta, oduševit će vas ovaj recept s kojim ćete ga pripremiti u samo nekoliko minuta. Za smrznuti desert s jogurtom i voćem bit će vam potrebno 500 g smrznutog bobičastog voća, 250 g hladnog grčkog jogurta te, po želji, malo limunovog soka i oko 2 žlice meda. Sve sastojke stavite u sjeckalicu ili blender te ih miksajte dok ne postignu kremastu konzistenciju. Jako je bitno da je smrznuto voće netom izvađeno iz zamrzivača kako bi pripremljeni sladoled mogli odmah poslužiti. Kod izrade ovog sladoleda možete se poslužiti i štapnim mikserom, a umjesto bobičastog voća možete koristiti i neko drugo voće koje ste prije smrzavanja očistili i narezali na manje komadiće, poput breskve, manga, dinje, ananasa ili kivija. Ako želite da sladoled bude još “ledeniji”, stavite ga u zamrzivač na tridesetak minuta.
Kremasti sladoled od banana
Na sličan način priprema se i mnogima omiljen sladoled od banana. Pet zrelih banana ogulite i narežite na sitnije komade te stavite u zamrzivač na barem dva sata, odnosno, dok se ne zamrznu, a zatim ih u blenderu miksajte nekoliko minuta kako bi se pretvorile u ukusnu sladolednu kremu. Ovaj sladoled također možete oplemeniti raznim dodacima, a posebno je ukusan s maslacem od kikirikija i grožđicama.
Foto: Unsplash