Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Sastojci:
Za biskvit:
Za kremu:
Priprema:
Biskvit:
1. Umutiti 5 bijelanjaka u čvrsti snijeg, a zatim postepeno dodavati 8 žlica šećera u prahu uz neprestano miješanje dok se ne dobije čvrst šaum.
2. U šaumu od bijelanjaka dodati 5 žlica mljevenih oraha, 2 žlice brašna i polako promiješati.
3. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega uliti pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dva biskvita.
Krema:
1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da prokuha.
2. Posebno umutiti 2 dl mlijeka sa žumanjcima i brašnom pa uliti u prokuhano mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Pijenasto umutiti 250 g margarina sa šećerom u prahu, dodati u ohlađenu smjesu od žumanjaka i umutiti mikserom.
4. Mljevene orahe preliti preostalim vrelim mlijekom.
5. Izdvojiti jednu trećinu smjese od žumanjka i u nju dodati skuhane orahe, a u ostatak kreme od žumanjka dodati 200 g otopljene čokolade i umutiti mikserom.
Završni postupak:
1. Prvi biskvit premazati polovinom kreme od čokolade, a potom nanjeti polovinu šlaga od slatkog vrhnja i preklopiti drugim biskvitom. Premazati je bijelom kremom, nanjeti preostali šlag i preklopiti trećim biskvitom. Na kraju premazati preostalom kremom od čokolade.
2. Na umjerenoj temperaturi otopiti 100 g čokolade sa 50 g margarina i preliti preko torte.
Izvor: Dobra hrana