Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama važna je bez obzira na to koliko imate godina, međutim, stručnjaci ističu kako su određene namirnice osobito važne u određenim trenucima vašeg života.
Hrana koju trebate jesti u dvadesetima
Mislite da samo zato što ste mladi i metabolizam vam je u punoj snazi ne morate brinuti o prehrani? Razmislite još jednom, kako kaže Keith Kantor, dr. znanosti, prehrambeni znanstvenik i izvršni direktor NAMED-a, programa namijenjenog pomaganju ljudima u borbi s ovisnošću o hrani.
“Ovo je kritično desetljeće za mlade odrasle osobe. Ono što sad jedete postavlja temelje za potencijalne buduće zdravstvene probleme”, objasnio je Kantor.
Prvi odabir trebalo bi vam biti voće i povrće jer te namirnice nude hranjive tvari za vaše tijelo i mozak koji se još razvijaju. Također je važno piti puno vode jer ona pomiče hranjive tvari kroz tijelo, kontrolira apetit i žudnju te pojačava atletske i moždane performanse, kako je dodao Kantor.
Hrana koju treba izbjegavati u dvadesetima
U redu je s vremena na vrijeme počastiti se poslasticom, ali pokušajte izbjegavati prženu hranu, peciva i slatkiše. Posebno je važno prestati konzumirati slatke napitke poput specijalnih pića s okusom kave, gaziranih napitaka, sportskih napitaka, pa čak i voćnog soka.
Osim toga, ispijanje previše alkohola može dovesti do problema sa spavanjem i neželjenog debljanja, a da ne spominjemo štetu koju radite jetri koja će vas progoniti u desetljećima koja dolaze, kako kaže Ginger Hultin, dijetetičar, nutricionist i trener.
Hrana koju trebate jesti u tridesetima
Tridesete su godine kad većina ljudi počne osjećati probleme s radom metabolizma i zahvaljujući njegovom usporavanju i povećanom stresu te zasnivanju obitelji počinju dobivati na težini, kako kaže Kantor. Da biste to izbjegli, u svoju prehranu ubacite što više namirnica bogatih vlaknima, poput špinata ili kelja i avokada. “Zdrave masti iz maslinovog ulja, orašastih plodova i sjemenki, zajedno s vlaknima, pomoći će vam da kontrolirate svoju težinu tako što ćete izbjeći napadaje gladi i smanjiti želju za slatkom ili bezvrijednom hranom”, kaže on.
Kako bi vaša koža zadržala svjež, odmoran i mladolik izgled, birajte hranu bogatu kolagenom i vitaminom C pa jedite puno agruma, jagoda, brokule i paprike, kako kaže Hultin.
Hrana koju treba izbjegavati u tridesetima
Nakon dugog, stresnog dana može biti primamljivo zgrabiti komad pizze i odmoriti se uz vino, ali prekomjerna konzumacija alkohola i prerađene hrane glavni su neprijatelji u vašim 30-ima, kako kaže Kantor. Ove namirnice mogu pružiti privremeno oslobađanje od stresa, ali dugoročno će naštetiti vašem zdravlju, psihički i fizički. Također, ni kofein vam nije prijatelj.
“Zbog prekomjerne konzumacije kofeina možete dehidrirati i može vam poremetiti san što je kritično, osobito u vrijeme napornih i stresnih razdoblja života”, objašnjava ona.
Hrana koju trebate jesti u četrdesetima
Četrdesete su na sredini puta između plodnih godina i srednjeg životnog doba, a dok se vaše tijelo priprema za ovaj prijelaz, očekujte da će vaši hormoni divljati – posebno estrogen i testosteron, kako kaže Kantor. Pomozite si stabilizirati razinu hormona konzumiranjem povrća, s naglaskom na kupus, brokulu, cvjetaču i kelj jer se pokazalo da prirodno pomažu u uklanjanju suvišnih hormona i mogu spriječiti rak.
“Uz to, omega-3 masne kiseline pomoći će smirivanju upale, izgradnji imunološkog sustava i poboljšanju izgleda vaše kože”, kaže Hultin. Zato obratite pažnju na konzumaciju namirnica poput lososa, lješnjaka, inćuna i srdele ili oraha, lana i chia sjemenki.
Hrana koju treba izbjegavati u četrdesetima
Ovo je krajnje vrijeme da se odreknete prerađene hrane bogate šećerom te brze hrane. Još jedna stvar na koju morate paziti tijekom ovog desetljeća je unos soli. Previše natrija povezano je s visokim krvnim tlakom, nadutošću i povećanjem tjelesne težine.
Hrana koju trebate jesti u pedesetima
Pedesete se odnose na zdravlje kostiju. Konzumirajte hranu bogatu kalcijem, uključujući mlijeko, bijeli grah, losos, sardine, suhe smokve, kelj, grašak, bademe, naranče ili repu, kako kaže Kantor.
“Vlakna su također bitna u ovoj dobi”, dodaje Hultin. Vlakna pomažu da se osjećate sito što može pomoći u reguliranju vašeg apetita, a također ima važnu ulogu u snižavanju razine kolesterola u svrhu podrške srčanom zdravlju, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Hrana koju treba izbjegavati u pedestima
Većina ljudi do ove dobi zna da je višak šećera stvarno loš za vaše zdravlje. Većina nas također zna da je šećer ukusan, a u tome i leži problem. Umjesto da se odreknete svake slatke stvari u vašem životu, Hultin preporučuje eliminiranje dodanih šećera, poput one koja se nalazi u slatkišima, sokovima, kolačićima, pecivima i drugim desertima.
“Jedenje ove vrste hrane također uzrokuje porast šećera u krvi i hormona inzulina, što može dovesti do dijabetesa i metaboličkog sindroma”, kaže ona.
Izbjegavajte “pad šećera” ograničavanjem slatkiša na prirodne šećere, poput onih u voću i mliječnim proizvodima.
Hrana koju trebate jesti u šezdesetima
Očuvanje zdravlja mozga trebalo bi biti fokus vaše prehrane u šezdesetima, kaže Kantor. Kokosovo ulje, avokado, orašasti plodovi i sjemenke pomoći će vam u tome.
Bobice su pune antioksidanasa, još jednog hranjivog sastojka koji pomaže vašem mozgu, a također jača vaš imunološki sustav, ali istovremeno i smanjuje rizik od kroničnih bolesti koje mogu nastati tijekom ovog desetljeća, kako navodi The Healthy.
Osim toga, obratite pažnju i na bjelančevine koje će vam pomoći u zaštiti od gubitka mišića i održavanju zdrave težine.
Hrana koju treba izbjegavati u šezdesetima
Bolest srca je vodeći ubojica i muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama, kako navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Čuvajte se od bolesti srca tako što ćete višak zasićenih masti izbaciti iz prehrane, kako savjetuje Hultin. Oni se uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima, mliječnim proizvodima, palminim uljima i prerađenoj hrani te ne bi smjeli prelaziti 10 posto vaših dnevnih kalorija, prema American Heart Associationu.
Foto: Unsplash