Način na koji se hranite uvelike utječe na zdravlje vaše kože. Ukoliko je želite održavati zdravom, potrebno je znati 10 vrsta hrane koja ima negativan utjecaj na kožu.
Hrana koja remeti omjer vode u organizmu
Dehidriranost izaziva odumiranje kože. Naboranost je također rezultat manjka vlage u koži. Dehidriranost i prištići su međusobno povezani, jer odumiranje kože i mrtve stanice kože dovode do pojave prištića i akni.
Pretjerana konzumacija soli
Pretjerano uzimanje soli zadržava dodatne količine tekućine u tijelu, što dovodi do otoka i napuhanog izgleda kože. Tekstura kože se također remeti pretjeranim uzimanjem soli. Stolna sol, usoljena hrana, kiseli krastavci, konzervirana hrana, grickalice i slični proizvodi su izvori soli za vaše tijelo.
Pretjerano unošenje kofeina
Kofein je poznat kao stimulans koji povećava proizvodnju kortizola u tijelu i ubrzava proces starenja čineći kožu tanjom. Ovo dovodi do dehidriranosti kože i njezinog boranja. Kofein je diuretik koji povećava rizik od dehidriranosti, tako da je potrebno obratiti pažnju na količinu koja se unosi. Isto vrijedi i za čajeve i čokoladu.
Alkohol
Alkohol također izaziva dehidriranost, te dovodi do vazodilatacije, koja rezultira povećanim gubitkom vode preko kože. Alkohol je faktor koji doprinosi psorijazi.
Namirnice s visokim glikemijskim indeksom
Ovakva hrana uzrokuje drastične oscilacije šećera u krvi. To dovodi do povećanog lučenja inzulina, pojačane diobe stanica kože i agregacije mrtvih stanica, što opet dovodi do pojave prištića.
Pretjerano konzumiranje šećera
Ovdje se ne misli samo na obični šećer, nego i na slatkiše i med.
Gazirani napici
Gazirani napici su noćna mora za kožu. Oni su pravi “zlikovci” za kožu.
Prerađena hrana
Prerađena hrana, konzervirano i zaslađeno voće i sokovi imaju malo vlakana, zbog čega se povećava glikemijski indeks. Prerađene namirnice sadrže velike količine soli. Kao nusprodukt obrade, takva hrana gubi korisne sastojke koji su važni za zdravlje kože.
Slobodni radikali
Slobodni radikali negativno utječu na strukturu kože uništavajući kolagen i elastin, vlakna koja čuvaju strukturu kože. Oni nanose štetu i na razini stanica, utjecajem na strukturu DNK.
Crveno meso
Konzumiranje crvenog mesa, posebno onog s masnoćom, može dovesti do upalnih procesa. To se događa zbog zasićenih masnoća koje se nalaze u mesu.
Pržena hrana
Prženje hrane dovodi do oksidacije masnih kiselina i destrukcije vitamina E i omega-3 masnih kiselina prisutnih u uljima i mastima. Trans-masne kiseline potiču proizvodnju slobodnih radikala pospješujući oksidacijski proces.
Pretjerano korištenje umjetnh zaslađivača, boja i okusa
Ove kemikalije se zadržavaju u organizmu i teško ih je izbaciti. Pretjerano konzumiranje dovodi do nastanka slobodnih radikala.
Crash dijete
Crash dijete su loše za kožu, a jedan od razloga je dehidriranost. Tijelo ne zadržava dovoljne količine vode zbog manjka obroka. One uzrokuju promjene u razini šećera u krvi, a prištići nisu iznenađenje.